Kalemba: chcemy zwiększyć eksport żywności do RPA

Polska jest zainteresowana zwiększeniem eksportu żywności do Republiki Południowej Afryki - powiedział dziennikarzom w poniedziałek minister rolnictwa Stanisław Kalemba. Wyjaśnił, że nasz kraj chce sprzedawać na ten rynek kurczaki, wieprzowinę, mleko w proszku i słodycze.

Kalemba: chcemy zwiększyć eksport żywności do RPA
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos

14.10.2013 | aktual.: 14.10.2013 15:19

Kalemba będzie uczestniczył w delegacji premiera Donalda Tuska do RPA i Zambii. Premier wraz z przedstawicielami biznesu oraz kilku resortów w tym tygodniu weźmie udział w spotkaniach politycznych oraz w forach biznesowych w obu państwach, m.in. w Forum Biznesu w Johannesburgu i Forum Gospodarczym w Lusace.

Jak tłumaczył minister, celem wizyty jest przede wszystkim rozpoznawanie rynku, ale także uczestniczenie w różnych spotkaniach. RPA to bogaty kraj Afryki, gdzie zapotrzebowanie na żywność jest duże. Ważne jest też nawiązanie i rozwijanie współpracy naukowej między naszymi krajami. Już są kontakty z Instytutem Włókien Naturalnych w Poznaniu, Instytutem Przyrodniczym w Poznaniu, ze Szkoła Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - wyliczał.

Jak mówił, Polska chce więcej eksportować do Afryki, w tym do RPA. Staramy się o certyfikaty dopuszczające do eksportu produktów drobiarskich, wieprzowiny, produktów mleczarskich na tamten rynek. Zainteresowanych eksportem jest m.in. pięć polskich firm drobiarskich.

Dodał, że kluczowe jest uzgodnienie wymogów weterynaryjnych i fitosanitarnych. Od kilku miesięcy zajmują się tym odpowiednie służby. Wymiana pism trwa od 2012 r. - Złożyliśmy wzory świadectw dopuszczających eksport do zatwierdzania, czekamy na ich decyzje. To będzie przedmiotem mojej rozmowy z ministrem rolnictwa RPA - powiedział Kalemba.

Szef resortu rolnictwa zauważył, że Polska jest w RPA znana z wyrobów czekoladowych i cukierniczych, ale chce tam eksportować także inne produkty, np. mleko w proszku. Celem resortu jest wyrównanie wymiany handlowej, bo w tej chwili więcej kupujemy z RPA niż eksportujemy - podkreślił Kalemba.

Polska do RPA sprzedaje wyroby czekoladowe (25-30 proc.), syropy cukrowe (10-25 proc.), wyroby piekarnicze, wafle i herbatniki. Ponadto eksportuje niewielkie ilości przetworów zbożowych, papierosów oraz pszenicy. Z RPA kupujemy głównie winogrona (40-50 proc. importu), cytrusy (30-35 proc.), wino (ok. 10 proc.) i soki owocowe (głównie grejpfrutowy).

W 2012 r. wartość eksportu wyniosła 18 mln euro, a import był na poziomie 32 mln euro. Ujemne saldo handlowe to 14 mln euro. W 2011 r. wartość eksportu do RPA była na poziomie 12,8 mln euro, importu - 34,1 mln euro, a saldo wyniosło minus 21,2 mln euro.

Jeżeli chodzi o kraje afrykańskie, to Polska najwięcej żywności eksportuje do Algierii (102 mln euro), Egiptu (26,2 mln euro) i Libii (18,9 mln euro). RPA jest czwartym odbiorcą polskich produktów.

Źródło artykułu:PAP
eksport żywnościżywnośćkalemba
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)