Karpiowe "żniwa" rozpoczęte
Ponad 700 ton karpia odłowiły w tym roku dwa największe na Opolszczyźnie gospodarstwa rybackie: w Krogulnej i Niemodlinie. Najintensywniejsza sprzedaż przedświąteczna już się w nich zaczęła. Karp z Opolszczyzny trafia także m.in. na Śląsk.
16.12.2014 | aktual.: 16.12.2014 19:37
Dyrektor Gospodarstwa Rybackiego Lasów Państwowych w Krogulnej Janusz Preuhs wyliczył, że w tym roku w kierowanej przez niego jednostce, mającej ok. 600 hektarów lustra wody w 55 zbiornikach, odłowiono ok. 350 ton karpia.
- Właśnie wchodzimy w czas najintensywniejszej w roku sprzedaży tej ryby. Można powiedzieć, że od wtorku zaczął się wzmożony, świąteczny ruch - powiedział Preuhs.
Zaznaczył, że rynek, na który trafiają ryby z Krogulnej, jest bardzo zróżnicowany - od małych i średnich sklepów, po duże markety spożywcze, do których kierowane jest ok. 70 proc. produkcji z gospodarstwa. Karpie z Krogulnej trafiają zarówno na Opolszczyznę (ok. połowa rocznej produkcji), jak też do woj. śląskiego i dolnośląskiego.
Preuhs dodał, że część ryb sprzedawana jest także indywidualnym klientom w punkcie działającym w gospodarstwie. Cena kilograma ryby wynosi tam 10 zł.
Dyrektor wyjaśnił, że ok. 95 proc. ogólnej produkcji karpia z kierowanej przez niego jednostki sprzedawana jest właśnie w grudniu.
Święta to szczyt sezonu
Należące do Lasów Państwowych Gospodarstwo Rybackie Niemodlin prowadzi działalność na obszarze ponad 960 ha położonych na terenie Nadleśnictw Opole, Tułowice oraz Rudy Raciborskie. Jego dyrektor Marek Adamus poinformował, że w tym roku z niemodlińskich stawów odłowiono na sprzedaż ok. 360-380 ton tej ryby.
Karp z Niemodlina trafia obecnie zarówno na stoły w woj. opolskim, śląskim i dolnośląskim, ale też na północ Polski, np. na Pomorze. Gospodarstwo ok. 70 proc. swojej produkcji sprzedaje do dużych sklepów. 90 proc. ogółu tutejszej produkcji także sprzedawana jest w grudniu.
Niemodlińskie gospodarstwo rybackie prowadzi również detaliczną sprzedaż karpia - tak jak w Krogulnej, w cenie 10 zł za kilogram.
- Był czas, że sprzedawaliśmy karpia po 13 złotych za kilogram - jeszcze np. dwa lata temu. Ale taki jest rynek, trzeba było podporządkować się jego prawom i obniżyć ceny - powiedział Adamus.
Rekordowe połowy
Z danych Instytutu Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie wynika, że w ub. roku polscy rybacy wyprodukowali 18,8 tys. ton karpia, o ok. tysiąc ton więcej niż w 2012 r. Produkcja karpia wzrosła też w woj. opolskim. W ub. roku ze stawów w regionie wyłowiono ponad 1,8 tys. ton karpia.
Opolszczyzna jest czwartym producentem tej ryby w Polsce. Opolskie gospodarstwa rybackie mają też najlepszą wydajność produkcji karpia. Według informacji z olsztyńskiego Instytutu Rybactwa Śródlądowego, opolskie to jedyny region w kraju, gdzie produkcja przekracza 600 kg ryby z hektara. Drugim w rankingu wydajności jest woj. podlaskie, gdzie z hektara stawu wyławia się ponad 470 kg.
Pierwszym producentem karpia w Polsce jest woj. lubelskie, gdzie w 2013 r. wyprodukowano ponad 2,3 tys. ton tej ryby; drugim woj. wielkopolskie, gdzie w ub. roku ze stawów wyłowiono niespełna 2,2 tys. ton; a trzecim - śląskie z produkcją ponad 1,9 tys. ton karpia.