Trwa ładowanie...

Kontrola wyrobów garmażeryjnych. Co czwarty gotowy produkt z zastrzeżeniami

Co czwarte danie garmażeryjne, takie jak pierogi, pyzy, czy surówki, wzbudziło zastrzeżenia Inspekcji Handlowej. Jeszcze gorzej jest z produktami na wagę. W przypadku połowy z nich stwierdzono nieprawidłowości. Wyniki kontroli opublikował UOKiK.

Kontrola wyrobów garmażeryjnych. Co czwarty gotowy produkt z zastrzeżeniamiŹródło: flickr.com, fot: Christian Kadluba/flickr (CC BY-SA 2.0)
d1663p3
d1663p3

Kontrola objęła 405 partii produktów. Zastrzeżenia dotyczyły 28 proc. wyrobów (113 partii), głównie pierogów, pyz, zup i dań mięsnych. Najczęściej producenci nie zadbali o oznaczenia w języku polskim, pełną nazwę wyrobu, czy umieszczenie wykazu alergenów.

Zdarzało się również, że data przydatności produktu była wskazana w innym miejscu niż wynikało to z opisu. Wątpliwości kontrolerów wzbudził też fakt, że na pudełku wskazane były warzywa i przyprawy, które nie weszły w finalny skład wyrobu.

Inspekcja Handlowa ma też obiekcje do artykułów sprzedawanych na wagę – jej wątpliwości wzbudziła przeszło połowa z kontrolowanych produktów tego typu. 83 wyroby były niewłaściwie oznakowane.

Zobacz także: Uwaga! Sanepid ostrzega. "Czytajmy etykiety. Upały to zmora dla żywności"

Zarzucono im przede wszystkim, że wprowadzają w błąd konsumenta, np. poprzez informowanie go, że produkt jest "domowy", a w rzeczywistości posiada konserwanty. W niektórych miejscach sprzedaży nie było pełnej nazwy artykułu oraz brakowało wykazu jego składu, w tym zawartych w nim alergenów.

d1663p3

78 partii poddano badaniom laboratoryjnym, które wykazały nieprawidłowości w 27 z nich (35 proc.). Najczęstszymi zarzutami wobec producentów były: mniej wyrobu niż wskazano na opakowaniu, np. mniej nadzienia w pyzach (25 proc. - podczas gdy deklarowano nie mniej niż 30 proc.), czy za dużo bulionu we flaczkach.

Finalnie sześć osób otrzymało mandaty karne za popełnione wykroczenia. Wojewódzkie inspektoraty jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych otrzymały 23 informacje o nieprawidłowościach. Trzy zawiadomienia natomiast trafiły do sanepidu.

Kontrola Inspekcji Handlowej miała miejsce w pierwszym kwartale 2018 roku. Inspektorzy sprawdzili wyroby garmażeryjne w 78 punktach – małych i sieciowych sklepach oraz w hurtowniach. Wadliwe produkty sprzedawano w 43 placówkch (55 proc. ze skontrolowanych).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1663p3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1663p3