Trwa ładowanie...
d2ldurf

Kontrole produktów regionalnych

Komisja Europejska zarejestrowała łącznie 15 nazw polskich produktów rolnych i środków spożywczych jako chronione nazwy pochodzenia, chronione oznaczenia geograficzne lub gwarantowane tradycyjne specjalności.

d2ldurf
d2ldurf

Siedem nazw produktów chronionych przez Unię zostało zarejestrowanych w 2009 roku. Wojewódzcy inspektorzy JHARS zrealizowali wszystkie wnioski o dokonanie kontroli zgodności procesu produkcji produktu regionalnego lub tradycyjnego ze specyfikacją złożone przez producentów. Wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrole u producentów 9 produktów rolnych i środków spożywczych zarejestrowanych jako chronione nazwy pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenia geograficzne (ChOG) lub gwarantowane tradycyjne specjalności (GTS). Inspektorzy wydali łącznie 141 świadectw jakości potwierdzających zgodność ze specyfikacją.

W Polsce najwięcej, bo 116 producentów może produkować rogale świętomarcińskie, zarejestrowane jako ChOG. Dwunastu producentów może wytwarzać oscypek (ChNP). Certyfikaty na bryndze podhalańską (ChNP) i wielkopolski ser smażony (ChOG) mają po trzy firmy. Andruty kaliskie i miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich może wytwarzać po dwóch producentów. Pozwolenia na pierekaczewnik, olej rydzowy i miód pitny "trójniak" mają tylko pojedynczy producenci.

JS

d2ldurf
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ldurf