Trwa ładowanie...
dxdggp6
dxdggp6

Kontrole produktów regionalnych

Komisja Europejska zarejestrowała łącznie 15 nazw polskich produktów rolnych i środków spożywczych jako chronione nazwy pochodzenia, chronione oznaczenia geograficzne lub gwarantowane tradycyjne specjalności.
Share
dxdggp6

Siedem nazw produktów chronionych przez Unię zostało zarejestrowanych w 2009 roku. Wojewódzcy inspektorzy JHARS zrealizowali wszystkie wnioski o dokonanie kontroli zgodności procesu produkcji produktu regionalnego lub tradycyjnego ze specyfikacją złożone przez producentów. Wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrole u producentów 9 produktów rolnych i środków spożywczych zarejestrowanych jako chronione nazwy pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenia geograficzne (ChOG) lub gwarantowane tradycyjne specjalności (GTS). Inspektorzy wydali łącznie 141 świadectw jakości potwierdzających zgodność ze specyfikacją.

W Polsce najwięcej, bo 116 producentów może produkować rogale świętomarcińskie, zarejestrowane jako ChOG. Dwunastu producentów może wytwarzać oscypek (ChNP). Certyfikaty na bryndze podhalańską (ChNP) i wielkopolski ser smażony (ChOG) mają po trzy firmy. Andruty kaliskie i miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich może wytwarzać po dwóch producentów. Pozwolenia na pierekaczewnik, olej rydzowy i miód pitny "trójniak" mają tylko pojedynczy producenci.

JS

dxdggp6

Podziel się opinią

Share
dxdggp6
dxdggp6