Trwa ładowanie...
d2wvgdh
05-10-2015 18:55

Kujawsko-Pomorskie/ Ruszyła produkcja w Cukrowni Kruszwica

Cukrownia w Kruszwicy (Kujawsko-Pomorskie), należąca do Krajowej Spółki Cukrowej (KSC), zaczęła w poniedziałek kampanię produkcyjną. Jednocześnie oddano do eksploatacji duży i wysoko wydajny piec do wypalania wapna, wykorzystywanego w procesie produkcji.

d2wvgdh
d2wvgdh

W inauguracji kampanii cukrowniczej i oddaniu do użytku nowego pieca wapiennego wziął udział wiceminister skarbu państwa Cezary Gabryjączyk.

Prezes KSC Marek Spuz vel Szops zapowiedział, że spółka w kampanii 20015/2016 planuje skupić prawie 4 mln mln t buraków od ponad 15 tys. plantatorów oraz wyprodukować ok. 580 tys. ton cukru. Dyrektor Cukrowni Kruszwica Lech Sobecki poinformował, że jego zakład planuje w tej kampanii wyprodukować ok. 100 tys. t cukru.

Nowy piec wapienny o pojemności 300 m sześc. - według KSC - jest największym piecem typu w polskim cukrownictwie. Pozwala na produkcję wapna nie tylko przy przerobie 9-10 tys. t buraków na dobę, ale i większym. Dzięki oddaniu do eksploatacji pieca będzie zużywane mniej kamienia wapiennego i koksu do wypalania wapna, poprawi się też jakość produkowanego cukru. Inwestycja kosztowała 7 mln zł.

Poprzedni piec, wybudowany w 1983 r., miał pojemność 129 m sześc. Można z niego było uzyskać maksymalnie do 80 proc. wapna potrzebnego do produkcji przy przerobie do 9 tys. t buraków. Pozostała część wapna była dostarczana z innych oddziałów KSC.

d2wvgdh

Krajowa Spółka Akcyjna powstała w powstała w 2002 r. W jej skład wchodzi siedem cukrowni w pięciu województwach: Dobrzelin, Kluczewo, Krasnystaw, Kruszwica, Malbork, Nakło i Werbkowice, które przerabiają łącznie około 5 mln t buraków, uprawianych na ponad 77 tys. ha.

KSC jest największym producentem cukru w Polsce i ósmym na świecie, który jest sprzedawany pod marką Polski Cukier i pod markami klientów, w tym sieci handlowych. Cukier eksportowany jest do krajów Unii Europejskiej, ale też do Algierii, Egiptu, Izraela, Kazachstanu, Libanu, Nigerii, Omanu, Rosji i Syrii. Poza Polskę trafia również wytwarzana w spółce melasa, wykorzystywana m.in. przez branżę spirytusową. Odbiorcami są takie kraje jak Finlandia, Norwegia, Szwecja i USA.

Tradycje cukrowni Kruszwica sięgają początki lat 90. XIX w., kiedy pobudowano pierwsze obiekty, zainstalowano urządzenia i doprowadzono kolej wąskotorową. Wówczas kampania cukrownicza trwała sześć tygodni i przerabiano 157 kwintali buraków, z których wytwarzano tzw. cukier żółty.

W kampanii 2009/2010 po raz pierwszy w historii kruszwickiej cukrowni wyprodukowano ponad 100 tys. t cukru. W latach 2004-2014 zrealizowano inwestycje za 276 mln zł, które trzykrotnie zwiększyły dobowe moce przerobowe.

d2wvgdh
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2wvgdh