Trwa ładowanie...
dw5py8p

Małopolska promuje produkty regionalne

Dziesięć małopolskich produktów regionalnych chronionych certyfikatem Unii Europejskiej będzie promowanych podczas kampanii "Zasmakuj w Małopolsce". Prezentację i degustację tych specjałów zaplanowano podczas 20 imprez plenerowych w całym województwie.

dw5py8p
dw5py8p

Jak przypomniała Gabriela Kapusta z sekretariatu regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska, czyli miękki ser z mleka owczego. Jako następny zarejestrowano inny produkt wyrabiany z mleka owczego, słynnego oscypka.

- Województwo małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 10 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami - zaznaczyła.

Certyfikatem Chroniona Nazwa Pochodzenia objęte są: bryndza podhalańska, oscypek, redykołka (rodzaj sera z mleka owczego) oraz karp zatorski. Chroniona Nazwa Pochodzenia jest kategorią produktów wytwarzanych w konkretnym miejscu lub regionie. Nazwa tego miejsca lub regionu zastrzeżona jest dla konkretnego produktu chronionego i nie może być używana jako nazwa produktów wytwarzanych gdzie indziej lub według innych receptur.

Chronione Oznaczenie Geograficzne przysługuje jabłku łąckiemu, susce sechlońskiej (podsuszana i podwędzana śliwka z pestką), chlebowi prądnickiemu, obwarzankowi krakowskiemu, kiełbasie lisieckiej oraz fasoli "Piękny Jaś". Chronione Oznaczenie Geograficzne jest również kategorią produktów wytwarzanych w konkretnym miejscu lub regionie, ale związek produktu z regionem nie musi być już tak ścisły, jak w wypadku produktu z Chronioną Nazwą Pochodzenia.

dw5py8p

Jak przyznała przedstawicielka KSOW, wiedza wśród mieszkańców regionu na temat małopolskich produktów regionalnych jest niewielka, stąd pomysł na kampanię "Zasmakuj w Małopolsce". W jej ramach od końca kwietnia do października tego roku w 20 miejscowościach podczas lokalnych imprez plenerowych zorganizowana zostanie prezentacja połączona z degustacją wszystkich małopolskich produktów regionalnych.

Będą one prezentowane na specjalnych stoiskach przygotowanych przez województwo małopolskie.

Dodatkowymi atrakcjami podczas prezentacji będą pokazy, quizy dla publiczności i konkursy dla dzieci, których tematyką będą właśnie produkty regionalne. Na stoisku Małopolski dostępne będą ulotki oraz publikacja prezentujące te produkty.

dw5py8p
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dw5py8p