Marek Jakubiak zrobił whisky. Pierwsza partia ujrzała światło dzienne
"Muszę się pochwalić, po 1445 dniach leżakowania wreszcie jest" - napisał na Facebooku Marek Jakubiak i pokazał zdjęcie pierwszego wypustu whisky swojej produkcji. Jakubiak już od dłuższego czasu zapowiadał, że wchodzi na rynek mocnych alkoholi i że chce robić "szkocką". A wszystko za sprawą... niechęci do marnotrawstwa.
30.11.2017 | aktual.: 30.11.2017 07:34
"Co prawda partia mała, ale powiadam wam" - napisał na Facebooku prezes Browarów Regionalnych Jakubiak. Jego wpis jest krótki, bo najważniejsza część to zdjęcie. Widzimy na nim eleganckie opakowanie, w którym skrywa się 700-mililitrowa butelka whisky single malt, pochądzącej z jednej beczki. Nazwa "Jakubiak" nie pozostawia wątpliwości, kto jest jej producentem.
Choć z wpisu dowiadujemy się, że to pierwsza w 100 procentach polska whisky, to już wcześniej inne polskie firmy eksperymentowały z produkcją tego trunku. Produkcją polskiej "szkockiej" chwali się mała destylarnia Kozuba & Sons z Jabłonki, swoją whisky wprowadził też na rynek Akwawit-Polmos. Ten ostatni jednak przyznaje, że korzysta ze szkockiego półproduktu, a w Polsce nadaje alkoholowi tylko "ostateczne szlify".
Jakubiak już od kilku lat zapowiadał, że wypuści swoją whisky. Jak mówił we wrześniu w rozmowie z Wirtualną Polską, powód tej decyzji był prozaiczny - prominentny dziś polityk Kukiz'15 nie chciał, by marnowało się jego piwo, które przychodzi do firmy ze zwrotów.
- Naszą decyzję zainspirował Ciechan i jego krótki termin do spożycia. Ponieważ mieliśmy zwroty, postanowiłem nie wylewać tego piwa do kanału, tylko przerobić na whisky. Bo whisky to nic innego, jak destylowane piwo - tłumaczył Jakubiak.
Zapowiadał, że jego trunki będą różnorodne. - Whisky potrafi smakować śliwką, miodem, każda beczka ma inny smak, bo beczki mamy z całego świata: po burgundach, winach czerwonych, różowych, białych. Robimy whisky z portera albo piwa miodowego - wymieniał prezes Browarów Regionalnych Jakubiak.