WAŻNE
TERAZ

Polska wygrywa z Finlandią - taką reprezentację chcemy oglądać!

Marek Jakubiak zrobił whisky. Pierwsza partia ujrzała światło dzienne

"Muszę się pochwalić, po 1445 dniach leżakowania wreszcie jest" - napisał na Facebooku Marek Jakubiak i pokazał zdjęcie pierwszego wypustu whisky swojej produkcji. Jakubiak już od dłuższego czasu zapowiadał, że wchodzi na rynek mocnych alkoholi i że chce robić "szkocką". A wszystko za sprawą... niechęci do marnotrawstwa.

"Ponieważ mieliśmy zwroty, postanowiłem nie wylewać tego piwa do kanału, tylko przerobić na whisky". Tak Jakubiak tłumaczył swoją decyzję o produkcji "szkockiej".
Źródło zdjęć: © East News | East News
Tomasz Sąsiada

"Co prawda partia mała, ale powiadam wam" - napisał na Facebooku prezes Browarów Regionalnych Jakubiak. Jego wpis jest krótki, bo najważniejsza część to zdjęcie. Widzimy na nim eleganckie opakowanie, w którym skrywa się 700-mililitrowa butelka whisky single malt, pochądzącej z jednej beczki. Nazwa "Jakubiak" nie pozostawia wątpliwości, kto jest jej producentem.

Choć z wpisu dowiadujemy się, że to pierwsza w 100 procentach polska whisky, to już wcześniej inne polskie firmy eksperymentowały z produkcją tego trunku. Produkcją polskiej "szkockiej" chwali się mała destylarnia Kozuba & Sons z Jabłonki, swoją whisky wprowadził też na rynek Akwawit-Polmos. Ten ostatni jednak przyznaje, że korzysta ze szkockiego półproduktu, a w Polsce nadaje alkoholowi tylko "ostateczne szlify".

Jakubiak już od kilku lat zapowiadał, że wypuści swoją whisky. Jak mówił we wrześniu w rozmowie z Wirtualną Polską, powód tej decyzji był prozaiczny - prominentny dziś polityk Kukiz'15 nie chciał, by marnowało się jego piwo, które przychodzi do firmy ze zwrotów.

- Naszą decyzję zainspirował Ciechan i jego krótki termin do spożycia. Ponieważ mieliśmy zwroty, postanowiłem nie wylewać tego piwa do kanału, tylko przerobić na whisky. Bo whisky to nic innego, jak destylowane piwo - tłumaczył Jakubiak.

Zapowiadał, że jego trunki będą różnorodne. - Whisky potrafi smakować śliwką, miodem, każda beczka ma inny smak, bo beczki mamy z całego świata: po burgundach, winach czerwonych, różowych, białych. Robimy whisky z portera albo piwa miodowego - wymieniał prezes Browarów Regionalnych Jakubiak.

Wybrane dla Ciebie

Zalewa nas kapusta z zagranicy. Niemcy zarobili ponad 16 mln zł
Zalewa nas kapusta z zagranicy. Niemcy zarobili ponad 16 mln zł
To koniec kultowego baru w Gdańsku. Działał prawie 30 lat
To koniec kultowego baru w Gdańsku. Działał prawie 30 lat
Przegrał ze skarbówką. Musi zapłacić podatek od emerytury po matce
Przegrał ze skarbówką. Musi zapłacić podatek od emerytury po matce
Chorwacja ma dość tłumów turystów. Wprowadza obowiązkowe rezerwacje
Chorwacja ma dość tłumów turystów. Wprowadza obowiązkowe rezerwacje
Jedyna taka huta na świecie upada. Pracę straci 300 osób
Jedyna taka huta na świecie upada. Pracę straci 300 osób
Poseł proponuje dopłaty bobrowe dla rolników. Resort odpowiada
Poseł proponuje dopłaty bobrowe dla rolników. Resort odpowiada
Gdzie na grzyby pod Warszawą? Zbieracze podpowiadają
Gdzie na grzyby pod Warszawą? Zbieracze podpowiadają
Zarabiają prawie 50 tys. zł. Rekordowy popyt na specjalistów
Zarabiają prawie 50 tys. zł. Rekordowy popyt na specjalistów
Lego wprowadza największy zestaw Star Wars w historii. Oto cena
Lego wprowadza największy zestaw Star Wars w historii. Oto cena
Polski gigant rybny rośnie w siłę. Przejął spółkę z Belgii
Polski gigant rybny rośnie w siłę. Przejął spółkę z Belgii
Koniec najstarszej kawiarni w Rzymie. Dobił ją czynsz za 180 tys. euro
Koniec najstarszej kawiarni w Rzymie. Dobił ją czynsz za 180 tys. euro
Zakopane przegrało w sądzie. Nadal będzie pobierać opłatę
Zakopane przegrało w sądzie. Nadal będzie pobierać opłatę