Trwa ładowanie...
oprac. Tomasz Sąsiada
30-11-2017 07:16

Marek Jakubiak zrobił whisky. Pierwsza partia ujrzała światło dzienne

"Muszę się pochwalić, po 1445 dniach leżakowania wreszcie jest" - napisał na Facebooku Marek Jakubiak i pokazał zdjęcie pierwszego wypustu whisky swojej produkcji. Jakubiak już od dłuższego czasu zapowiadał, że wchodzi na rynek mocnych alkoholi i że chce robić "szkocką". A wszystko za sprawą... niechęci do marnotrawstwa.

Marek Jakubiak zrobił whisky. Pierwsza partia ujrzała światło dzienneŹródło: East News, fot: East News
d4dc0qu
d4dc0qu

"Co prawda partia mała, ale powiadam wam" - napisał na Facebooku prezes Browarów Regionalnych Jakubiak. Jego wpis jest krótki, bo najważniejsza część to zdjęcie. Widzimy na nim eleganckie opakowanie, w którym skrywa się 700-mililitrowa butelka whisky single malt, pochądzącej z jednej beczki. Nazwa "Jakubiak" nie pozostawia wątpliwości, kto jest jej producentem.

Choć z wpisu dowiadujemy się, że to pierwsza w 100 procentach polska whisky, to już wcześniej inne polskie firmy eksperymentowały z produkcją tego trunku. Produkcją polskiej "szkockiej" chwali się mała destylarnia Kozuba & Sons z Jabłonki, swoją whisky wprowadził też na rynek Akwawit-Polmos. Ten ostatni jednak przyznaje, że korzysta ze szkockiego półproduktu, a w Polsce nadaje alkoholowi tylko "ostateczne szlify".

Jakubiak już od kilku lat zapowiadał, że wypuści swoją whisky. Jak mówił we wrześniu w rozmowie z Wirtualną Polską, powód tej decyzji był prozaiczny - prominentny dziś polityk Kukiz'15 nie chciał, by marnowało się jego piwo, które przychodzi do firmy ze zwrotów.

- Naszą decyzję zainspirował Ciechan i jego krótki termin do spożycia. Ponieważ mieliśmy zwroty, postanowiłem nie wylewać tego piwa do kanału, tylko przerobić na whisky. Bo whisky to nic innego, jak destylowane piwo - tłumaczył Jakubiak.

Zapowiadał, że jego trunki będą różnorodne. - Whisky potrafi smakować śliwką, miodem, każda beczka ma inny smak, bo beczki mamy z całego świata: po burgundach, winach czerwonych, różowych, białych. Robimy whisky z portera albo piwa miodowego - wymieniał prezes Browarów Regionalnych Jakubiak.

d4dc0qu
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4dc0qu