Mrozy w USA zaszkodzą McDonald's
Rekordowe mrozy w Stanach Zjednoczonych mogą odbić się na wynikach sieci restauracji McDonald's - informuje serwis Bloomberg.com.
Pierwsze dni 2014 r. przyniosły w północnych stanach USA rekordowe mrozy, przekraczające nawet - 30 st. Celsjusza. 7 stycznia temperatura powietrza w Chicago była niższa niż na biegunie południowym.
Tak ekstremalne warunki mogą wpłynąć na kondycję sektora rolnego i rynki surowcowe. O ile jednak uprawy - od pomarańczy aż po ozimą pszenicę - uniknęły poważnych szkód, to mróz spowolnił przyrost masy inwentarza. W górę poszły kontrakty terminowe na wołowinę na giełdzie w Chicago, co wskazuje na wzrost kosztów dla dużych sieci restauracji, m.in. McDonalda - czytamy na stronie Bloomberg.com.
- Bydło potrzebuje więcej pokarmu do samego utrzymania ciepłoty ciała, zamiast magazynować nadwyżki energii i przybierać na wadze - mówi Dean Wang z Montany, właściciel ok 1400 krów i cieląt.
Ostra zima nałożyła się na wieloletnie trendy ograniczania produkcji wołowiny w USA. Według rządowych danych pogłowie bydła w USA jest najmniejsze od 1952 r., zaś w 2014 r. produkcja tej gałęzi rolnictwa spadnie do najniższego poziomu dwudziestolecia.
Peter J. Bensen, dyrektor finansowy McDonald's przyznał, że ceny wołowiny mają największy wpływ na koszty surowcowe jego firmy.