Mrozy w USA zaszkodzą McDonald's

Rekordowe mrozy w Stanach Zjednoczonych mogą odbić się na wynikach sieci restauracji McDonald's - informuje serwis Bloomberg.com.

Mrozy w USA zaszkodzą McDonald's
Źródło zdjęć: © AFP | Mychele Daniau

15.01.2014 | aktual.: 15.01.2014 12:27

Pierwsze dni 2014 r. przyniosły w północnych stanach USA rekordowe mrozy, przekraczające nawet - 30 st. Celsjusza. 7 stycznia temperatura powietrza w Chicago była niższa niż na biegunie południowym.

Tak ekstremalne warunki mogą wpłynąć na kondycję sektora rolnego i rynki surowcowe. O ile jednak uprawy - od pomarańczy aż po ozimą pszenicę - uniknęły poważnych szkód, to mróz spowolnił przyrost masy inwentarza. W górę poszły kontrakty terminowe na wołowinę na giełdzie w Chicago, co wskazuje na wzrost kosztów dla dużych sieci restauracji, m.in. McDonalda - czytamy na stronie Bloomberg.com.

- Bydło potrzebuje więcej pokarmu do samego utrzymania ciepłoty ciała, zamiast magazynować nadwyżki energii i przybierać na wadze - mówi Dean Wang z Montany, właściciel ok 1400 krów i cieląt.

Ostra zima nałożyła się na wieloletnie trendy ograniczania produkcji wołowiny w USA. Według rządowych danych pogłowie bydła w USA jest najmniejsze od 1952 r., zaś w 2014 r. produkcja tej gałęzi rolnictwa spadnie do najniższego poziomu dwudziestolecia.

Peter J. Bensen, dyrektor finansowy McDonald's przyznał, że ceny wołowiny mają największy wpływ na koszty surowcowe jego firmy.

bydłowołowinapogoda
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (1)