Nie chcemy już jeść margaryny. Masło to nowy król w kuchni
Rynek tłuszczów do smarowania definitywnie się kurczy. Przyczynia się do tego między innymi moda na zdrowy tryb życia. Sprzedaż margaryn stopnieje w ciągu czterech lat o prawie 200 mln złotych.
04.10.2018 07:18
Jak czytamy w Rzeczpospolitej rynek margaryn w Polsce jest dziś wart 2 mld zł i - według prognoz - więcej już nie będzie.
Polacy zarabiają coraz lepiej i chętnie kupują droższe masło. Według prognoz firmy badawczej Euromonitor International, w ciągu czterech lat wartość sprzedaży margaryn spadnie o niemal 200 milionów złotych.
Przemijaniu mody na margaryny sprzyja też moda na zdrowy tryb życia, która przyszła do nas z Zachodu.
Kanada we wrześniu zakazała sprzedaży produktów spożywczych zawierających szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans. A te występują właśnie m.in. w margarynie i czipsach.
Jak dodaje gazeta podobne działania w celu ograniczenia spożycia tłuszczów trans wprowadziły Dania, Wielka Brytania, USA i Brazylia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl