Nieświeże jaja. Sprawdź, co kupujesz

Szykuje się wielkanocna afera jajeczna? Jajka, które dotąd przed każdą Wielkanocą drożały, w tym roku tanieją. Wszystko wskazuje na to, że producenci zarzucili rynek przetrzymanymi w magazynach zapasami. Czy grozi nam ryzyko zakupu nieświeżych jaj?.

Nieświeże jaja. Sprawdź, co kupujesz
Źródło zdjęć: © AFP

02.04.2015 | aktual.: 02.04.2015 11:08

Szykuje się wielkanocna afera jajeczna? Jajka, które dotąd przed każdą Wielkanocą drożały, w tym roku tanieją. Wszystko wskazuje na to, że producenci zarzucili rynek przetrzymanymi w magazynach zapasami. Czy grozi nam ryzyko zakupu nieświeżych jaj?

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zapewnia, że sprawdza zakłady pakowania jaj przy fermach - m.in. daty na etykietach. I nie wyklucza kolejnych kontroli tuż przed świętami.

- Zgodnie z prawem terminy przydatności do spożycia nie powinny być dłuższe niż 28 dni od zniesienia jaja. Dotychczasowe kontrole nie wykryły nieprawidłowości - mówi dziennikowi "Metro" Izabela Zdrojewska z IJHARS.

Jeśli uznamy, że jajo jest nieświeże, możemy złożyć reklamację w sklepie - mamy na to trzy dni od zakupu i musimy zachować paragon. Możemy też zgłosić sprawę do Inspekcji Handlowej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej, które powinny skontrolować warunki przechowywania żywności w sklepie i ocenić, czy winny jest producent jaj czy sprzedawca.

Pomocy możemy szukać też na Infolinii Konsumenckiej Stowarzyszenia Konsumentów Polskich i Fundacji Konsumentów: 800-889-866 (pon.-pt. w godz. 8-17).

Jaja z klasą

Pierwszą kwestią, na jaką powinniśmy zwrócić uwagę przy kupowaniu jaj jest ich klasa. Te przeznaczone do handlu detalicznego to jaja klasy A (jaja świeże). Muszą być one oznaczone na skorupce odpowiednimi numerami wyróżniającymi. Są to jednak dla przeciętnego Kowalskiego często nic niemówiące symbole. Przyjrzyjmy się dokładnie. Oto co oznaczają.

Obraz
© (fot. infografika.wp.pl)

Numer wyróżniający składa się z kodu systemu chowu, kodu państwa oraz oznaczenia zakładu. Rozpoczyna się od określenia tzw. systemu hodowli:

  • "0" dla jaj z chowu ekologicznego (stosowanie ekologicznych mieszanek pasz, wolny wybieg, wylęg tradycyjny, naturalny);
    • "1" dla jaj z chowu na wolnym wybiegu (kury poruszają się swobodnie po wybiegu, grzędach)
    • "2" dla jaj z chowu ściółkowego (kury mają naturalną podściółkę ze słomy, trocin itp., ale są cały czas w zamknięciu)
    • "3" dla jaj z chowu klatkowego (kilka kur w klatce, bez ściółki, nie mają dostępu do światła słonecznego, często obcina się im dzioby i pazury, żeby się wzajemnie nie raniły).

Następnie występuje kod państwa członkowskiego Unii Europejskiej (dla Polski jest to oczywiście "PL"), w którym zarejestrowany jest zakład. Na oznaczenie zakładu (weterynaryjny numer identyfikacyjny) składają się kolejno: kod województwa (dwie cyfry), kod powiatu (dwie cyfry), kod zakresu działalności (dwie cyfry) oraz kod firmy w danym powiecie (dwie cyfry).

Takie jaja występują w Polsce w czterech kategoriach wagowych. O przynależność do określonej decyduje norma PN-A-86503. Zgodnie nią jaja najmniejsze "S" (small - małe) to te o wadze poniżej 53 gramów. Jaja ważące od 53 do 63 gramów to jaja "M" (medium - średnie). Te, które ważą między 63 a 73 gramy, otrzymują kategorię "L" (large - duże), a wszystkie powyżej 73 gramów wpadają do kategorii "XL" (extra large - bardzo duże).

Oprócz jak klasy A występują również jaja klasy B oraz C. Jaja klasy B to również jaja spożywcze. Dzielimy je na:

  • jaja niechłodnicze i nieutrwalone, tj. takie, które nie były magazynowane w temperaturze 5ºC. Oznacza się je literą "B" w kole o średnicy, co najmniej 12 mm;
  • jaja chłodnicze, schłodzone w pomieszczeniach o temperaturze 5ºC. Dla nich obowiązującym znakiem jest trójkąt równoboczny o długości boku, co najmniej 10 mm;
  • jaja utrwalone chłodzone lub nie, w mieszaninie gazów różniącej się od składu atmosferycznego powietrza. Te z kolei oznacza się rombem o przekątnych 16 i 7 mm.

Ostatnią klasą jest klasa C, czyli jaja niesortowane, niemające cech jaj klas "A" i "B". Są one przeznaczone do wykorzystania w przemyśle lub przetwórstwie rolno-spożywczym. Oznaczeniem tej klasy jest litera C umieszczona w kole o średnicy, co najmniej 12 mm.

Źródło artykułu:PAP
inspekcja jakościwielkanochandel i usługi
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (26)