Okno transferowe ZUS‑OFE otwarte tylko do końca lipca

Jeszcze tylko dwa dni pozostały do zamknięcia tegorocznego okna transferowego ZUS-OFE. Do niedzieli 31 lipca można decydować czy całość składki emerytalnej pozostawić w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych, czy też część przekazywać do OFE.

Okno transferowe ZUS-OFE otwarte tylko do końca lipca
Piotr Kamionka/REPORTER

30.07.2016 | aktual.: 02.08.2016 16:59

Jeszcze tylko dwa dni pozostały do zamknięcia tegorocznego okna transferowego ZUS-OFE. Do niedzieli 31 lipca można decydować czy całość składki emerytalnej pozostawić w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych, czy też część przekazywać do OFE.

Jak wyjaśnia Radosław Milczarski z biura prasowego ZUS, składka emerytalna wynosi 19,52 procent wynagrodzenia. Jeśli ubezpieczony podejmie decyzję o przekazywaniu części składki do OFE, wówczas 12,22 procent trafi na konto ZUS, 4,38 procent na subkonto ZUS, a 2,92 procent na rachunek w OFE.

Jeżeli nie będziemy zmieniać decyzji podjętej w poprzednim okienku transferowym w 2014 roku, to nie musimy składać żadnych deklaracji. Jeżeli jednak decyzję, a tym samym miejsce przeznaczenia składki chcemy zmienić, to należy wypełnić specjalne oświadczenie. Formularz do wypełnienia można znaleźć na stronie internetowej zus.pl. Można to było też zrobić w formie papierowej we wszystkich placówkach Zakładu.

Radosław Milczarski zwraca uwagę, że oświadczenia o tym, czy składki mają być przekazywane tylko do ZUS-u czy też i do ZUS-u i do OFE nie mogą składać osoby, którym do emerytury brakuje mniej niż 10 lat.

W przypadku tych osób ZUS zaprzestaje odprowadzania składek do OFE, a fundusze rozpoczynają stopniowy transfer środków z OFE do ZUS. Jest to tak zwany suwak bezpieczeństwa. Wprowadzenie suwaka ma chronić przed ryzykiem złej daty, czyli silnym załamaniem się kursów rynkowych w roku przejścia na emeryturę. To przełożyłoby się na niższe świadczenie.

Okno transferowe otwarte zostało w tym roku 1 kwietnia. Zamknięte zostanie 31 lipca.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (17)
Zobacz także