Pasta Food rozpoczyna inwestycję za 80 mln zł

Spółka Pasta Food Company rozpoczęła budowę fabryki, w której będą produkowane m.in. schłodzone lazanie. W środę wmurowano kamień węgielny. Inwestycja o wartości 80 mln zł ma dać pracę 200 osobom.

26.06.2013 | aktual.: 26.06.2013 16:58

Pasta Food Company to spółka join venture z kapitałem zakładowym 40 mln zł. Jej udziałowcami są francuska spółka Stefano Toselli i belgijska Ter Beke. Powstała po to, by produkować i sprzedawać lazanie w Europie Środkowej.

W trakcie poszukiwania miejsca na inwestycję brano pod uwagę również lokalizacje w Czechach i na Słowacji. Ostatecznie zdecydowano się na Opole. Fabryka powstaje na terenie opolskiej podstrefy Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, gdzie firma kupiła 8-hektarową działkę.

- Przejechałem osobiście ponad 100 tysięcy kilometrów w ciągu ostatnich trzech lat, by znaleźć odpowiednią lokalizację dla tej fabryki - powiedział prezes firmy Stefano Toselli Douglas Hamer. - Opole jest optymalnym miejscem na inwestycję choćby z tego względu, że Polska jest jedynym krajem w Unii Europejskiej, którego nie tknęła recesja - powiedział dyrektor generalny Ter Beke Dirk Goeminne. - Marzymy o tym, by produkować najlepszej jakości lazanię, którą będziemy sprzedawać nie tylko w Polsce, ale w całej Europie Centralno-Wschodniej - dodał.

W środę na terenie budowy podpisano akt erekcyjny oraz wmurowano kamień węgielny. Zakończenie pracę budowlanych i instalacja linii produkcyjnych została zaplanowana na kwiecień 2014 r. Spółka chce rozpocząć produkcję w czerwcu przyszłego roku.

W pierwszym etapie planuje zatrudnienie 50 pracowników, cała inwestycja ma wartość 80 mln zł. Ma to być najnowocześniejszy zakład produkujący lazanię w Europie. Do 2020 r. sprzedaż ma wynosić 250 mln zł rocznie, a docelowo w fabryce pracę ma znaleźć 200 osób.

- Ta inwestycja nie jest dla nas jedną z wielu, ale jest najważniejsza. Rozpoczęcie budowy to dla nas ważne wydarzenie dlatego, że powstaną nowe miejsca pracy - stwierdził wiceprezydent Opola Arkadiusz Wiśniewski.

Spółkę Pasta Food Company założyły dwie firmy: francuska Stefano Toselli oraz belgijska Ter Beke. Stefano Tosseli działa od 1981 r. i sprzedaje swoje produkty w 25 krajach. Ter Beke funkcjonuje od 1948 r. i jest spółką giełdową. Swoje wyroby sprzedaje głównie w krajach Beneluksu, Niemczech i Wielkiej Brytanii. Ma osiem zakładów produkcyjnych. Firmy są liderami na europejskim rynku produkcji lazanii. Zatrudniają w sumie 2,2 tys. pracowników, a roczna wartość sprzedaży wynosi 480 mln euro.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)