Trwa ładowanie...

Pestycydy w czosnku z Chin? Rolnicy domagają się kontroli

Dolnośląska Izba Rolnicza zażądała od regulatora przeprowadzenia kontroli czosnku importowanego z Państw Trzeciego Świata m.in. Egiptu i Chin. "Sprowadzony czosnek nie spełnia norm" - ostrzegają rolnicy.

Chiński czosnek zalewa PolskęChiński czosnek zalewa PolskęŹródło: East News, fot: Piotr Kamionka/REPORTER
d40v322
d40v322

Członkowie Dolnośląskiej Izby Rolniczej w oficjalnym piśmie zaznaczyli, że w przeciwieństwie do Państw Trzeciego Świata, polscy rolnicy ponoszą ogromne koszty produkcji i przechowywania towaru. Ma to związek z wprowadzaniem przez Unię Europejską norm środowiskowych. Rolnicy apelują do Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin o wprowadzenie kontroli fitosanitarnych. Wskazują, że produkty m.in. z Chin i Egiptu, trafiają potem na sklepowe półki.

"Z obserwacji i wstępnych badań wynika, że sprowadzany czosnek nie spełnia norm związanych z pozostałościami pestycydów" - cytuje Izbę Tygodnik Rolniczy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obciachu zarobiła miliony! Polacy pokochali klapki Kubota - Alina Sztoch w Biznes Klasie

Chiński czosnek może szkodzić zdrowiu

Przypominamy, że w ubiegłym roku pisaliśmy o dochodzeniu w sprawie chińskiego czosnku, który według Stanów Zjednoczonych był zagrożeniem dla zdrowia mieszańców USA. Rick Scott, senator ze stanu Floryda, cytowany przez BBC w grudniu 2023 roku podkreślał, że jest on niebezpieczny, powołując się na metody produkcji, które uważa za niehigieniczne.

d40v322

Amerykański senator odnosił się do praktyk takich jak uprawa czosnku w ściekach. Rick Scott stwierdził, że zostały one "dobrze udokumentowane" w internetowych filmach wideo, blogach kulinarnych i filmach dokumentalnych. Jak zatem odróżnić polski produkt od importowanego?

Jak odróżnić chiński czosnek od polskiego?

Eksperci tłumaczą, że chińskie warzywo łatwo rozpoznać. Czosnek z importu jest dużo większy, śnieżnobiały i wygląda bardziej okazale. W smaku jest bardziej słodki. W dodatku szybciej pleśnieje - podaje WP Kuchnia.

Według badaczy z USA chiński czosnek może być genetycznie modyfikowany, wypełniony groźnymi dla zdrowia chemikaliami i antybiotykami. Organizacje konsumenckie w Europie Zachodniej ostrzegają, że może mieć także działanie rakotwórcze.

d40v322

Wyjątkiem jest czosnek o nazwie Jinxiang Da Suan, wpisany przez Komisję Europejską na unijną listę regionalnych produktów chronionych jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Rozpoznamy go po białej skórce, a także kształcie przypominającym spłaszczoną kulę. W smaku jest lekko ostry. Jinxiang uprawiany jest od 2 tys. lat.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d40v322
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d40v322