Trwa ładowanie...

Picie 2-3 kaw dziennie może wydłużać życie. Tak mówią wyniki badań, które trwały kilkanaście lat

Najnowsze badania naukowe dowodzą, że spożywanie od dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie może przyczynić się do wydłużenia życia. Wyniki te są szczególnie istotne dla osób, które nie piją kawy w ogóle. Badania wykazały, że miłośnicy kawy mają mniejsze ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.

Umiarkowane spożycie kawy mielonej, rozpuszczalnej i bezkofeinowej powinno być uznane za część zdrowego stylu życia – twierdzi autor nowych badańUmiarkowane spożycie kawy mielonej, rozpuszczalnej i bezkofeinowej powinno być uznane za część zdrowego stylu życia – twierdzi autor nowych badańŹródło: Getty Images, fot: Nick David
d34cwpv
d34cwpv

Autorem badań jest profesor Peter Kistler z Baker Heart and Diabetes Research Institute w Melbourne. Ustalenia dotyczyły kaw mielonych, rozpuszczalnych i bezkofeinowych. Na podstawie badań wykazano, że picie kawy w umiarkowanych ilościach wywiera pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Kawa przede wszystkim zmniejsza częstotliwość występowania chorób sercowo-naczyniowych. Może więc wydłużać życie.

Wyniki sugerują, że umiarkowane spożycie kawy mielonej, rozpuszczalnej i bezkofeinowej powinno być uznane za część zdrowego stylu życia – twierdzi prof. Kistler.

Jak kawa wpływa na zdrowie człowieka – nowe badania

Do badania włączono 449 563 uczestników wolnych od arytmii lub innych chorób sercowo-naczyniowych. Średnia wieku badanych wynosiła 58 lat. Uczestnicy wypełniali kwestionariusz, w którym pytano ich o liczbę filiżanek kawy wypijanych każdego dnia oraz o to, czy zazwyczaj pili kawę rozpuszczalną, mieloną (m.in. w formie cappuccino i kawy filtrowanej), czy bezkofeinową.

d34cwpv

Następnym etapem było pogrupowanie uczestników według sześciu kategorii dziennego spożycia kawy: brak, mniej niż jedna, jedna, dwie do trzech, cztery do pięciu i więcej niż pięć filiżanek napoju z ziaren kawy dziennie. Najczęściej spożywanym rodzajem kawy była kawa rozpuszczalna (piło ją 44,1 proc. uczestników badania), następnie mielona (18,4 proc.), a na końcu uplasowała się kawa bezkofeinowa (15,2 proc.). Grupę porównawczą stanowiło 100 510 osób niepijących kawy (czyli 22,4 proc. respondentów). Czas trwania badania wyniósł 12,5 roku.

Podczas obserwacji zmarło 27 809 osób, co stanowiło 6,2 proc. wszystkich respondentów. Badania wykazały, że największe zmniejszenie ryzyka śmierci zaobserwowano u osób pijących dwie do trzech filiżanek kawy dziennie. W porównaniu z osobami, które nie piły kawy, prawdopodobieństwo zgonu zmniejszyło się o 27 proc., 14 proc. i 11 proc. odpowiednio dla osób spożywających kawę mieloną, bezkofeinową i rozpuszczalną.

Picie wszystkich rodzajów kawy było związane z redukcją występowania chorób sercowo-naczyniowych, ale i tu ponownie najniższe ryzyko zapadalności zaobserwowano przy spożyciu dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie.

d34cwpv

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Picie kawy znacznie wydłuża życie. Zmniejsza także ryzyko udaru mózgu oraz zawału serca

Co więcej, badania wykazały, że spożywanie kawy mielonej i rozpuszczalnej, ale nie bezkofeinowej, było związane ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia arytmii, w tym migotania przedsionków. W porównaniu do osób, które nie piły kawy, najmniejsze ryzyko wystąpienia tych schorzeń zaobserwowano u osób spożywających cztery do pięciu filiżanek kawy mielonej dziennie i dwie do trzech filiżanek kawy rozpuszczalnej dziennie.

d34cwpv

Profesor Kistler wyjaśnia, że kofeina jest najbardziej znanym składnikiem kawy, ale napój ten zawiera ponad 100 biologicznie aktywnych składników. Dlatego prawdopodobne jest, że to substancje inne niż kofeina zawarte w kawie były odpowiedzialne za pozytywne wyniki przeprowadzonego badania.

Źródło: sciencedaily.com

d34cwpv
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d34cwpv