Pierogi dla warszawiaków
Od dziś na tradycyjne polskie pierogi zaprosi warszawiaków pierwsza w stolicy pierogarnia Polskiego Jadła uruchamiana pod marką Sztuka Pieroga. Lokal mieści się przy ul. ulicy Żurawiej 22 i jest jedną z trzech planowanych przez spółkę pierogarni w Warszawie.
09.09.2010 11:25
Codziennie w karcie znajdzie się 20 rodzajów pierogów domowych. Wszystkie przygotowywane są na bazie przepisów tradycyjnej polskiej kuchni, zaś do ich wytwarzania używane są wyłącznie składniki naturalne pochodzenia polskiego, bez konserwantów, barwników i ulepszaczy smaku.
- Pomysł pierogarni Polskiego Jadła, który tak dobrze przyjął się w Krakowie postanowiliśmy rozszerzyć na teren całego kraju. Nasze franczyzowe pierogarnie powstają zatem nie tylko w Krakowie i Warszawie, ale także we Wrocławiu, Poznaniu i Gdańsku. Będziemy w nich serwować kilkadziesiąt rodzajów znakomitych pierogów, wśród których znaleźć można będzie zarówno prawdziwą klasykę kuchni polskiej, czyli pierogi z prawdziwkami i kapustą, mięsem czy pierogi ruskie, jak i słodkie pierogi z owocami." – wyjaśnił Jan Kościuszko, prezes spółki Polskie Jadło S.A. - W najbliższej przyszłości ruszy także sieć pierogarni zlokalizowanych przy stacjach benzynowych. Przy każdej z nich uruchamiane będą mini sklepiki, w których sprzedawać będziemy także wytwarzane przez nas produkty takie, jak wiejskie chleby, wędliny, smalec i konfitury oraz wiele innych tradycyjnych dań kuchni polskiej – dodał Jan Kościuszko.
Duża porcja 8 pierogów w pierogarni Polskiego Jadła kosztuje 9,90 złotych.
Od 1 października spółka powiększy także sieć pierogarni w Krakowie. Największy lokal przy Placu Szczepańskim w ciągu dnia będzie mógł obsłużyć do 1000 osób.