d1o9rl2

PKP Cargo: Klepacki odwołany ze stanowiska prezesa zarządu AWT a.s.

Warszawa, 20.07.2016 (ISBnews) - Zbigniew Klepacki został odwołany ze stanowiska prezesa zarządu spółki AWT a.s. - największego podmiotu Grupy AWT. Funkcję prezesa zarządu tej spółki będzie pełnił Arkadiusz Olewnik - członek zarządu PKP Cargo ds. finansowych, podało PKP Cargo, które jest właścicielem Grupy AWT.

d1o9rl2

"W imieniu rady nadzorczej Advanced World Transport a.s. dziękuję panu Zbigniewowi Klepackiemu za wysiłek włożony w kierowanie AWT, drugim pod względem wielkości towarowym przewoźnikiem kolejowym w Czechach" - powiedział Maciej Libiszewski, prezes PKP Cargo, przewodniczący rady nadzorczej AWT a.s., cytowany w komunikacie.

Zbigniew Klepacki był prezesem zarządu spółki AWT a.s. od czerwca 2015 roku.

AWT jest drugim pod względem wielkości towarowym przewoźnikiem kolejowym w Czechach. W skład Grupy AWT wchodzą także towarowi przewoźnicy kolejowi działających na terenie Słowacji i Węgier.

d1o9rl2

PKP Cargo zadebiutowało w październiku 2013 r. na warszawskiej giełdzie. Spółka działa w segmentach: przewozów towarów, intermodalnych, spedycji, oraz napraw taboru, posiada własne zaplecze modernizacyjne i własne terminale przeładunkowe. Spółka jest przewoźnikiem nr 1 w Polsce (47,8% udziału w rynku według masy i 55,9%% według pracy przewozowej w 2015 r.) oraz drugim przewoźnikiem w Unii Europejskiej.

(ISBnews)