Trwa ładowanie...
d4j67zo
d4j67zo
Zamieszczone na stronach internetowych portalu WP.PL materiały sygnowane skrótem "PAP" stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie, chronionych przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez WP.PL na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Podkarpackie/ Słaby sezon pszczelarzy; tylko 13 kg miodu z ula

13 kg miodu z ula zebrali średnio w tym roku pszczelarze na Podkarpaciu; 10 kg mniej niż przed rokiem. Kończący się sezon był trudny. Zdecydowanie gorszy od poprzedniego - powiedział PAP prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
d4j67zo

"Wyjątkowo niewielkie były zbiory miodów wiosennych. Nieco więcej pszczelarze zebrali w lecie i na jesieni. Choć dotyczy to głównie miodów ze spadzi iglastej oraz wrzosu" - wyjaśnił Dylon.

Podkarpaccy pszczelarze z ula otrzymali średnio po dziewięć kilogramów miodu ze spadzi iglastej i wrzosu, siedem z rzepaku, sześć kilogramów miodów wielokwiatowych oraz po pięć kilogramów z lipy i akacji.

"Przyczyną słabych tegorocznych wyników była pogoda. Na wiosnę było sporo opadów deszczu i było zimno. W konsekwencji pożytki z sadów zostały praktycznie niewykorzystane" - zauważył prezes Dylon.

d4j67zo

Na Podkarpaciu wytwarza się przede wszystkim tzw. miód spadziowy. Z pasiek tego regionu pochodzi 40 proc. tego rodzaju miodu w Polsce. Jest dwa-trzy razy droższy od innych miodów. Należy do produktów eksportowych. "Wprawdzie miód spadziowy dobrze wypadał na tle innych, warto jednak pamiętać, że w 2015 r. z ula zbierano średnio 35 kilogramów tego miodu" - przypomniał Dylon.

Spadź najczęściej pojawia się na jodłach, a jej drzewostany w południowo-wschodniej Polsce należą do najcenniejszych w kraju. Średnia zasobność podkarpackich jedlin wynosi 363 m sześc. na hektar, a średnia krajowa sięga 254 m sześc. Średni wiek jodeł w lasach krośnieńskiej RDLP wynosi 84 lata; przeciętny wiek tych drzew w Polsce to 62 lata.

Wytwarzana m.in. przez mszyce spadź, zwana też rosą miodową, w postaci kropel występuje na igłach i gałęziach drzew. Składa się głównie z soków roślinnych. Miody spadziowe mają m.in. walory lecznicze.

Prezes podkarpackich pszczelarzy podkreślił, że "w tym roku miodów jest mniej, ale są one dobrej jakości".

Na Podkarpaciu blisko 4,5 tys. pszczelarzy prowadzi ponad 110 tys. rodzin pszczelich. W południowo - wschodniej Polsce na jeden kilometr kwadratowy przypada przeszło sześć rodzin pszczelich; przeciętna krajowa wynosi 3,5 rodziny na jeden km kw.

d4j67zo

Podziel się opinią

Share
d4j67zo
d4j67zo