Trwa ładowanie...
d1jtwu2
Zamieszczone na stronach internetowych portalu WP.PL materiały sygnowane skrótem "PAP" stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie, chronionych przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez WP.PL na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Polacy piją coraz mniej mleka i wolą sery. Według ekonomistów to efekt tego, że się bogacimy

Podczas gdy w roku 1999 miesięczne spożycie mleka na osobę wynosiło 5,8 litra, to rok temu spadło do 3,3 litra.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Polacy piją coraz mniej mleka i wolą sery. Według ekonomistów to efekt tego, że się bogacimy
(WP.PL, Fot: Adam Tuchlinski/REPORTER)
d1jtwu2

Polacy piją zdecydowanie mniej mleka. Od 1999 do 2014 roku jego zakupy zmniejszyły się o 43 procent.

Podczas gdy w roku 1999 miesięczne spożycie mleka na osobę wynosiło 5,8 litra, to rok temu spadło do 3,3 litra - wynika z raportu "Zmiany preferencji Polaków w zakresie konsumpcji żywności" przygotowanego przez analityków Banku BGŻ BNP Paribas.

"Jest to związane ze wzrostem zamożności społeczeństwa, które częściej wybiera przetworzone produkty mleczarskie np. jogurty i napoje mleczne" - uważa Dariusz Winek dyrektor Departamentu Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.

d1jtwu2

Pomimo że konsumpcja mleka corocznie spada, to prawie co trzeci Polak spożywa je nawet 2-3 razy w tygodniu, a przy jego zakupie zwraca uwagę na miejsce i sposób produkcji. Natomiast nie jest aż tak ważna marka i objętość opakowania.

W raporcie napisano, że spośród produktów mlecznych najszybciej rośnie popularność jogurtów. Miesięczne ich spożycie w 2014 roku wyniosło 0,5 litra na osobę i było o 43 procent większe niż w 1999 roku, kiedy kształtowało się na poziomie 0,35 litra. Podobnie jak w przypadku mleka tendencja spadkowa w gospodarstwach domowych dotyczy też spożycia śmietany i masła. Odpowiednio są to obniżki o 24 procent i 36 procent. Większą popularnością cieszą się sery. W latach 2000-2012 miesięczny poziom ich konsumpcji wzrósł o 11 procent (do 0,95 kg/osobę). Konsumenci kupują najczęściej sery żółte - średnio 10 razy w miesiącu.

d1jtwu2
d1jtwu2

d1jtwu2