Portugalczycy będą sprzedawać wino z dna oceanu

Producenci wina z środkowego wybrzeża Portugalii będą sprzedawać wino dojrzewające na dnie oceanu. Oryginalną inicjatywę wspiera miasto Sines, gdzie w porcie zanurzono już 700 butelek czerwonego trunku.

Obraz
Shutterstock/Christian Delbert

Jak powiedział w piątek PAP Carlos Silva, szef gabinetu burmistrza miasta Sines, pierwsze skrzynki z winem produkowanym przez zakłady z regionu Alentejo w środkowej Portugalii zostały umieszczone w rekreacyjnej części portu. Do tej pory zatopiono tam 700 butelek.

- Dojrzewające na dnie Atlantyku wino pochodzi z dziesięciu firm, które są zrzeszone w Stowarzyszeniu Producentów Wina Wybrzeża Alentejo, tzw. APVCA. Na wiosnę wyciągniemy kilkaset butelek, aby wręczyć je dowódcom załóg startujących w zaplanowanym w Sines między 28 kwietnia a 1 maja wyścigiem łodzi - ujawnił Silva.

Przedstawiciel ratusza w Sines przyznał, że zawody są tylko pretekstem do zainicjowania procesu wprowadzania na rynek "wina z dna oceanu". Zaznaczył, że pierwsze butelki z dojrzewającym w Atlantyku trunkiem powinny pojawić się w sprzedaży w 2017 lub 2018 roku.

Poinformował też, że co roku w porcie w Sines zatapianych będzie nawet powyżej tysiąca butelek wina z Alentejo. Podkreślił, że akcja służy nie tylko popularyzacji trunków wyrabianych w tym rolniczym regionie Portugalii, ale też jego turystycznej promocji.

- Aby sprawdzić, jak w oceanicznych ciemnościach i pod wpływem podwodnego ciśnienia dojrzewa nasze wino, co miesiąc będziemy wydobywać jedną butelkę. Jej zawartość będzie szczegółowo analizowana w laboratorium - dodał.

Specjaliści wskazują, że inicjatywa producentów win z Alentejo jest nawiązaniem do bogatych portugalskich tradycji w stymulowaniu dojrzewania wina w oryginalnych warunkach.

- Kilka lat temu w pobliżu miasta Vila Nova de Foz Coa na północy kraju wprowadzono podobną metodę przyspieszania procesu starzenia się wina. Choć dojrzewające w ten sposób trunki nie zrobiły zawrotnej kariery na rynku, to pomogły lokalnej turystyce - powiedział ekspert gastronomiczny Miguel Pinto.

Przypomniał, że już przed ponad 200 laty na północy Portugalii odkryto naturalny sposób na przyspieszenie dojrzewania wina, zakopując je w ziemi.

- W 1807 roku, aby osłabić nacierające wojska Napoleona, postanowiono zniszczyć żywność, a napoje zakopać, aby nie dostały się w ręce wroga. Po jego odwrocie odkopano wino, stwierdzając, że kilkumiesięczne leżakowanie pod ziemią nadało mu łagodny, lekko musujący smak. Z powodu tego niecodziennego +pochówku+ zostało ono nazwane Winem Zmarłych - dodał Pinto, zaznaczając, że do dziś pozostało ono trunkiem niszowym.

Równie przypadkowo Portugalczycy ulepszyli pochodzący z półwyspu Setubal deserowy muszkatel.

- W epoce kolonialnej muszkatel był zamawiany masowo przez Portugalczyków rezydujących w Brazylii. Duże dostawy tego słodkiego i aromatycznego wina nie zawsze były jednak spożywane i część transportu wracała do Portugalii. Długa podróż w niezwykle ciepłych warunkach nie pozostała bez wpływu na jakość trunku. Nieoczekiwanie odkryto, że powracające wino jest bardziej zagęszczone oraz delikatniejsze - dodał Pinto.

Wino z Portugalii przeżywa szczyt swojej popularności na świecie. Miniony rok był najlepszy w historii jego eksportu. Na zagranicznej sprzedaży producenci z tego iberyjskiego kraju zarobili łącznie ponad 737 mln euro.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Tryb zimowy w oknach. Wyjaśniamy, jak go ustawić
Tryb zimowy w oknach. Wyjaśniamy, jak go ustawić
Ministra oburzona cenówkami w Biedronce. Mamy komentarz UOKiK
Ministra oburzona cenówkami w Biedronce. Mamy komentarz UOKiK
ZUS przejmuje składki emerytalne. Straciła 350 tys. złotych
ZUS przejmuje składki emerytalne. Straciła 350 tys. złotych
"Złote kolby" w kukurydzy i podpalenie. Dramat rolnika z Kujaw
"Złote kolby" w kukurydzy i podpalenie. Dramat rolnika z Kujaw
Zmiany w Allegro. Pracownicy rozczarowani. Rzecznik wyjaśnia
Zmiany w Allegro. Pracownicy rozczarowani. Rzecznik wyjaśnia
Chciała wynająć mieszkanie. "Właściciele poszaleli". Oto stawki
Chciała wynająć mieszkanie. "Właściciele poszaleli". Oto stawki
Inspektorki ZUS podtruwały koleżankę z pracy? "Jesteśmy wstrząśnięci"
Inspektorki ZUS podtruwały koleżankę z pracy? "Jesteśmy wstrząśnięci"
Upada znana niemiecka firma rybna. Pogrążyła ją bakteria
Upada znana niemiecka firma rybna. Pogrążyła ją bakteria
Te miasta podnoszą opłaty za śmieci. Niektórzy zapłacą 1,8 tys. zł
Te miasta podnoszą opłaty za śmieci. Niektórzy zapłacą 1,8 tys. zł
Sezon grzewczy w Krakowie z problemami. "Mamy natłok zgłoszeń"
Sezon grzewczy w Krakowie z problemami. "Mamy natłok zgłoszeń"
Primark otworzy nowy sklep w Polsce. Szuka pracowników. Jakie zarobki?
Primark otworzy nowy sklep w Polsce. Szuka pracowników. Jakie zarobki?
Papierosy spadały z nieba na Podlasiu. Zatrzymani Białorusini i Polacy
Papierosy spadały z nieba na Podlasiu. Zatrzymani Białorusini i Polacy