Profi zapewnia, że jego produkty są bezpieczne dla zdrowia
18.12.Kielce (PAP) - Wyroby produkowane w Wielkopolskiej Wytwórni
Żywności Profi SA przy użyciu irlandzkiej wieprzowiny, są
bezpieczne dla zdrowia - poinformował zarząd firmy w...
18.12.2008 | aktual.: 18.12.2008 17:13
18.12.Kielce (PAP) - Wyroby produkowane w Wielkopolskiej Wytwórni Żywności Profi SA przy użyciu irlandzkiej wieprzowiny, są bezpieczne dla zdrowia - poinformował zarząd firmy w oświadczeniu przysłanym PAP w czwartek, powołując się na wyniki badań weterynaryjnych.
We wtorek sanepid w Kielcach poinformował, że do kilkunastu sklepów i hurtowni w województwie świętokrzyskim trafiły pasztety wyprodukowane przez firmę Profi, które mogły zawierać dioksyny. Służby sanitarne wstrzymały obrót tym produktem.
Dioksyny w mięsie wykryto w Irlandii podczas rutynowego badania. Wieprzowinę wycofano ze sklepów, a przyczyną skażenia mięsa okazała się zatruta pasza. Do Polski z Irlandii trafiło ok. 700 kg wieprzowiny, głównie w postaci wątroby i boczku.
Zarząd w oświadczeniu powołał się na wyniki przeprowadzonych w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym (PIW) w Puławach prób pobranych z wszystkich partii wyrobu gotowego podlegających kontroli, wyprodukowanych przy udziale mięsa wieprzowego pochodzącego z Irlandii w dniach 22 października, 12 i 19 listopada i 1 grudnia.
"Dla bezpieczeństwa i ochrony naszych Klientów w oczekiwaniu na ostateczne wyniki PIW, poprosiliśmy o zatrzymanie produktów w magazynach. Obecnie otrzymaliśmy z PIW w Puławach jednoznaczne wyniki badań, które potwierdzają całkowite bezpieczeństwo i pełną zgodność z normami obowiązującymi zarówno w Polsce jaki i w całej Unii Europejskiej" - napisano w komunikacie.
WWŻ Profi SA oczekuje obecnie na decyzję Powiatowego Inspektoratu Weterynaryjnego o zwolnieniu i dopuszczeniu tych produktów do sprzedaży.(PAP)
ban/ agn/ drag/ mhr/ gor/