Przeciętna rodzina w Polsce wyrzuca 200 kg żywności rocznie. Jest sposób, żeby tego nie robić

Każdy z nas marnuje rocznie około 52 kg żywności. Nie robią tego tylko sklepy czy restaurację. Okazuje się, że w marnowaniu produktów spożywczych wszyscy mamy swój udział. - Kluczem jest dobre planowanie zakupów - radził w "Dzień Dobry WP" popularny kucharz Grzegorz Łapanowski.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Krzysztof Janoś

Foodsharing to nic innego, jak dzielenie się jedzeniem. Zasady są tu bardzo proste. Jeżeli zostaje ci w domu trochę żywność, której nie jesteś w stanie zagospodarować, to podziel się nią. Idea zyskuje na popularności w Polsce.

Obecnie w Warszawie działa już kilka „jadłodzielni”, a nowe miasta zainteresowane są ich organizowaniem. Propagujący pomysł w Polsce apelują do wyrzucających jedzenie o krótką refleksję. Być może to, co właśnie ląduje teraz w kuble na śmieci, pomogłoby komuś, kto tego jedzenia bardzo potrzebuje.

Do kogo trafia ta pomoc? O tym i o problemie wyrzucania żywności rozmawialiśmy w ostatnim programie "Dzień Dobry WP". Goście Małgorzaty Serafin: Maria Kowalewska z Federacji Polskich Banków Żywności i Grzegorz Łapanowski, kucharz z Food Lab Studio, od razu przyznali się, że oni też wyrzucali jedzenie.

- To oczywiste. Jest tego nawet całkiem sporo. Dziś żyjemy w czasach dobrobytu. Rośnie też pokolenie, które nie pamięta czasu głodu. Jak sobie pomyślę o babciach czy nawet o naszych mamach. Tam się nic nie marnowało. Wyrzucenie chleba było grzechem - przekonywał Łopanowski.

Dane rzeczywiście robią i powinny robić na nas wszystkich duże wrażenie. Jak przyznała Maria Kowalewska, aż 1/3 produkowanej na świecie żywności jest wyrzucana. - Jedzenie jest dla nas dostępne 24 godziny na dobę i w zasadzie, jeżeli tylko coś chcemy, to idziemy i kupujemy. Jeśli nie mamy już na to ochoty, to po prostu to wyrzucamy - mówiła w "Dzień Dobry WP" Maria Kowalewska.

Niestety jak się okazuje, jako konsumenci w ponad połowie jesteśmy źródłem tych strat. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, warzywa, owoce i ziemniaki. Znalezieniem się w koszu najbardziej zagrożone są świeże produkty z krótkim termin przydatności do spożycia.

Jak zatem zaplanować zakupy, żeby uniknąć marnotrawienia żywności? - Trzeba to wszystko policzyć. Przeciętny posiłek ze wszystkimi dodatkami to jakieś 500 gram. Zatem jeśli mamy na kolacji 10 osób, to nie potrzebujemy więcej niż 5 kilogramów produktów - radził Grzegorz Łapanowski.

Źródło artykułu: WP Finanse
Wybrane dla Ciebie
Dubajskie przysmaki pod cmentarzem. Ceny jedzenia w Warszawie
Dubajskie przysmaki pod cmentarzem. Ceny jedzenia w Warszawie
300 tys. zł wsparcia dla rolników. Termin już za niecałe trzy tygodnie
300 tys. zł wsparcia dla rolników. Termin już za niecałe trzy tygodnie
Nadchodzi nowy portal ZUS-u. Zastąpi dotychczasowy system
Nadchodzi nowy portal ZUS-u. Zastąpi dotychczasowy system
Awaria BLIK-a. Problemy z generowaniem kodów i płatnościami
Awaria BLIK-a. Problemy z generowaniem kodów i płatnościami
Wielka akcja policji. Trzynaście kobiet zatrzymanych w całej Polsce
Wielka akcja policji. Trzynaście kobiet zatrzymanych w całej Polsce
To hit cmentarzy. "Najlepszym rozwiązaniem byłoby ich wycofanie"
To hit cmentarzy. "Najlepszym rozwiązaniem byłoby ich wycofanie"
1900 wakatów. Biedronka rekrutuje w całym kraju. Oto stawki na start
1900 wakatów. Biedronka rekrutuje w całym kraju. Oto stawki na start
Podwyżki w mieście wojewódzkim. Radni za wyższymi podatkami
Podwyżki w mieście wojewódzkim. Radni za wyższymi podatkami
Szukają ludzi do pracy. Oferują 115 tys. zł i mieszkanie za darmo
Szukają ludzi do pracy. Oferują 115 tys. zł i mieszkanie za darmo
Ktoś chciał zrobić krzywdę dzieciom. Śledztwo stanęło. Oto dlaczego
Ktoś chciał zrobić krzywdę dzieciom. Śledztwo stanęło. Oto dlaczego
Zmiany w prawie. Od nowego roku zakazy dotyczące ogrodzeń i bram
Zmiany w prawie. Od nowego roku zakazy dotyczące ogrodzeń i bram
Ksiądz nielegalnie zamontował fotowoltaikę. Teraz musi ją usunąć
Ksiądz nielegalnie zamontował fotowoltaikę. Teraz musi ją usunąć