Przeciętna rodzina w Polsce wyrzuca 200 kg żywności rocznie. Jest sposób, żeby tego nie robić

Każdy z nas marnuje rocznie około 52 kg żywności. Nie robią tego tylko sklepy czy restaurację. Okazuje się, że w marnowaniu produktów spożywczych wszyscy mamy swój udział. - Kluczem jest dobre planowanie zakupów - radził w "Dzień Dobry WP" popularny kucharz Grzegorz Łapanowski.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Krzysztof Janoś

Foodsharing to nic innego, jak dzielenie się jedzeniem. Zasady są tu bardzo proste. Jeżeli zostaje ci w domu trochę żywność, której nie jesteś w stanie zagospodarować, to podziel się nią. Idea zyskuje na popularności w Polsce.

Obecnie w Warszawie działa już kilka „jadłodzielni”, a nowe miasta zainteresowane są ich organizowaniem. Propagujący pomysł w Polsce apelują do wyrzucających jedzenie o krótką refleksję. Być może to, co właśnie ląduje teraz w kuble na śmieci, pomogłoby komuś, kto tego jedzenia bardzo potrzebuje.

Do kogo trafia ta pomoc? O tym i o problemie wyrzucania żywności rozmawialiśmy w ostatnim programie "Dzień Dobry WP". Goście Małgorzaty Serafin: Maria Kowalewska z Federacji Polskich Banków Żywności i Grzegorz Łapanowski, kucharz z Food Lab Studio, od razu przyznali się, że oni też wyrzucali jedzenie.

- To oczywiste. Jest tego nawet całkiem sporo. Dziś żyjemy w czasach dobrobytu. Rośnie też pokolenie, które nie pamięta czasu głodu. Jak sobie pomyślę o babciach czy nawet o naszych mamach. Tam się nic nie marnowało. Wyrzucenie chleba było grzechem - przekonywał Łopanowski.

Dane rzeczywiście robią i powinny robić na nas wszystkich duże wrażenie. Jak przyznała Maria Kowalewska, aż 1/3 produkowanej na świecie żywności jest wyrzucana. - Jedzenie jest dla nas dostępne 24 godziny na dobę i w zasadzie, jeżeli tylko coś chcemy, to idziemy i kupujemy. Jeśli nie mamy już na to ochoty, to po prostu to wyrzucamy - mówiła w "Dzień Dobry WP" Maria Kowalewska.

Niestety jak się okazuje, jako konsumenci w ponad połowie jesteśmy źródłem tych strat. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, warzywa, owoce i ziemniaki. Znalezieniem się w koszu najbardziej zagrożone są świeże produkty z krótkim termin przydatności do spożycia.

Jak zatem zaplanować zakupy, żeby uniknąć marnotrawienia żywności? - Trzeba to wszystko policzyć. Przeciętny posiłek ze wszystkimi dodatkami to jakieś 500 gram. Zatem jeśli mamy na kolacji 10 osób, to nie potrzebujemy więcej niż 5 kilogramów produktów - radził Grzegorz Łapanowski.

Źródło artykułu: WP Finanse

Wybrane dla Ciebie

"Grozi za to grzywna 1500 zł". Burmistrz apeluje do rolników
"Grozi za to grzywna 1500 zł". Burmistrz apeluje do rolników
Efekt nalotu dronów? "Sprzedaż kilkukrotnie wyższa". To kupują Polacy
Efekt nalotu dronów? "Sprzedaż kilkukrotnie wyższa". To kupują Polacy
Powstanie nowe uzdrowisko w Polsce? Gmina nie szczędzi pieniędzy
Powstanie nowe uzdrowisko w Polsce? Gmina nie szczędzi pieniędzy
Protest w Ikei. Ekolodzy: 180-letnie drzewa idą pod nóż
Protest w Ikei. Ekolodzy: 180-letnie drzewa idą pod nóż
Znajomy prosi: "Zagłosujesz"? Tak oszuści czyszczą konta Polaków
Znajomy prosi: "Zagłosujesz"? Tak oszuści czyszczą konta Polaków
Podwyżki w PKP Intercity. Zarobią ponad 1000 zł więcej
Podwyżki w PKP Intercity. Zarobią ponad 1000 zł więcej
Ceny w "Złotopolskich". Tyle kosztowała czekolada w kultowym serialu
Ceny w "Złotopolskich". Tyle kosztowała czekolada w kultowym serialu
Nie dogadali się z amerykańską korporacją. Będzie strajk w fabryce
Nie dogadali się z amerykańską korporacją. Będzie strajk w fabryce
Coraz więcej Polaków lata tu na wakacje. "Powrót hitu lat 2000"
Coraz więcej Polaków lata tu na wakacje. "Powrót hitu lat 2000"
Depresja wysokofuncjonująca. W pracy są znakomici, cierpienie maskują
Depresja wysokofuncjonująca. W pracy są znakomici, cierpienie maskują
Polskie "birkenstocki" hitem internetu. Nie nadążają z zamówieniami
Polskie "birkenstocki" hitem internetu. Nie nadążają z zamówieniami
Konie kontra elektryki. Oto co wybierają turyści w Zakopanem
Konie kontra elektryki. Oto co wybierają turyści w Zakopanem