PSL: powinna powstać jedna instytucja kontrolująca jakość żywności

W Polsce powinna powstać jedna instytucja kontrolująca jakość żywności - uważa przewodniczący klubu PSL Jan Bury. Jego zdaniem połączenie kilku inspekcji w Agencję Bezpieczeństwa Żywnościowego pomogłoby producentom tradycyjnej polskiej regionalnej żywności.

Obraz
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

Deklarujemy przegląd i deregulację przepisów, aby ułatwić producentom produkcję i promocję polskiej tradycyjnej regionalnej żywności - powiedział na środowej konferencji Bury. Zgodnie z tą zapowiedzią PSL miałby dokonać przeglądu i zainicjować wprowadzenie ewentualnych zmian w przepisach.

Bury powiedział, że deregulacja miałaby dotyczyć tak przepisów odnoszących się do kwestii bezpieczeństwa i produkcji żywności, jak i funkcjonowania instytucji kontrolujących jakość żywności, np. sanepidu. Szef klubu nie wykluczył połączenia kilku instytucji kontrolujących w jedną, np. Agencję Bezpieczeństwa Żywnościowego. Chodzi o połączenie np. inspekcji weterynaryjnej, handlowej i części sanepidu w jedną inspekcję kontroli żywności. Jego zdaniem, mogłoby to ułatwić działanie małym, lokalnym producentom żywności.

Bury ocenił, że wsparcie dla produkcji regionalnej żywności nie powinno dotyczyć tylko dużych koncernów, ale przede wszystkim małych lokalnych producentów.

- Na świecie możemy (jako Polska - PAP) konkurować nie tylko innowacyjnością (...), ale także dobrymi produktami regionalnymi i lokalnymi - zaznaczył przewodniczący klubu PSL.

Przypomniał, że w Polsce na tzw. liście ministra rolnictwa jest zarejestrowanych ponad tysiąc produktów regionalnych, a w Brukseli tylko 36. - Inne państwa, takie jak Niemcy czy Francja mają zarejestrowanych kilkaset takich produktów. Polska w tym obszarze może być także aktywna, a PSL deklaruje wsparcie i pomoc - dodał.

Polityk ocenił, że oprócz przepisów prawa należy także zmieniać nawyki i bariery urzędnicze. - Czasem nie przepis, a urzędnik jest problemem - podkreślił.

Senator PSL Andżelika Możdżanowska zachęcała na konferencji do lokalnego patriotyzmu i promocji lokalnych produktów. - Tymi produktami możemy naprawdę się szczycić - zaznaczyła.

Obecni na konferencji przedstawiciele Polskiej Akademii Smaku, zrzeszającej ludzi promujących polską regionalną żywność (m.in. Piotra Bikonta czy Roberta Makłowicza) zaznaczali, że praktycznie w każdej gminie jest wielu lokalnych producentów, którzy chcieliby uruchomić taką produkcję. - Wielu z nich nie rejestruje swoich produktów, bo ich na to nie stać - zauważył prezes Akademii Jan Babczyszyn.

Dorota Minta także z Akademii Smaku, dodała, że mali lokalni przedsiębiorcy żywności oczekują także pomocy w postaci doradztwa, PR i marketingu - podkreśliła. Jej zdaniem, to mogłoby przyczynić się do rozwoju turystyki kulinarnej w naszym kraju, takiej, jaka jest we Francji czy we Włoszech.

Minta zwróciła także uwagę na potrzebę szerokiego upowszechniania wiedzy o unijnych i polskich przepisach, związanych z rejestrowaniem produktów regionalnych czy lokalnych.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polskie gruszki nareszcie w marketach. Oto ceny naszych owoców
Polskie gruszki nareszcie w marketach. Oto ceny naszych owoców
Ukraińcy nadal mogą pracować na polskiej wsi. Legalny pobyt wydłużony
Ukraińcy nadal mogą pracować na polskiej wsi. Legalny pobyt wydłużony
Nowa opłata od jutra? Lidl i Biedronka zabierają głos
Nowa opłata od jutra? Lidl i Biedronka zabierają głos
Księża seniorzy żyją w bogactwie? Oto ich emerytury
Księża seniorzy żyją w bogactwie? Oto ich emerytury
Owinęli wokół palca. Oszuści ukradli ponad milion złotych mężczyźnie
Owinęli wokół palca. Oszuści ukradli ponad milion złotych mężczyźnie
Fala zwolnień grupowych w Krakowie. Setki osób mogą stracić pracę
Fala zwolnień grupowych w Krakowie. Setki osób mogą stracić pracę
Kryzys Allegro w internecie. Pracownicy nie zostawiają suchej nitki
Kryzys Allegro w internecie. Pracownicy nie zostawiają suchej nitki
Tryb zimowy w oknach. Wyjaśniamy, jak go ustawić
Tryb zimowy w oknach. Wyjaśniamy, jak go ustawić
Ministra oburzona cenówkami w Biedronce. Mamy komentarz UOKiK
Ministra oburzona cenówkami w Biedronce. Mamy komentarz UOKiK
ZUS przejmuje składki emerytalne. Straciła 350 tys. złotych
ZUS przejmuje składki emerytalne. Straciła 350 tys. złotych
"Złote kolby" w kukurydzy i podpalenie. Dramat rolnika z Kujaw
"Złote kolby" w kukurydzy i podpalenie. Dramat rolnika z Kujaw
Zmiany w Allegro. Pracownicy rozczarowani. Rzecznik wyjaśnia
Zmiany w Allegro. Pracownicy rozczarowani. Rzecznik wyjaśnia