Dom Maklerski BOŚ
22-12-2011 16:28

Rada polityki pieniężnej sygnalizuje kontynuację stanowiska „wait and see”.

W trakcie dzisiejszego handlu złoty nieznacznie zyskuje oscylując w okolicach wczorajszego zamknięcia. O godzinie 15:35 polska waluta notuje: 4,4380PLN wobec euro i 3,40PLN w zestawieniu z dolarem oraz 3,6283PLN w przypadku pary CHF/PLN.

d1fa6md

Rentowność 10-letnich obligacji skarbowych kształtuje się na poziomie 5,848%. Wszystko to odbywa się przy bardzo małej aktywności rynku i stosunkowo ograniczonej zmienności. W trakcie sesji nie zanotowano wzrostu aktywności BGK, a większość obrotu została wygenerowana przez popyt lokalny, niemniej można było usłyszeć plotki o paru większych zleceniach z Londynu.

W trakcie dzisiejszej sesji o godzinie 14:00 opublikowane zostały minutes (zapis z posiedzenia) z 7 grudnia 2011r. Dokładny rozkład głosów poznamy dopiero za 6 tygodni w Monitorze Sądowym i Gospodarczym. Pierwsze prognozy sygnalizują o potencjalnej przewadze jastrzębiego skrzydła Rady, niemniej są one oparte jedynie na historycznych wypowiedziach członków. W samym oświadczeniu czytamy, iż RPP sygnalizuje, że same zapowiedzi wzmocnienia dyscypliny i koordynacji fiskalnej w krajach Strefy Euro mogą okazać się niewystarczające w przypadku braku poparcia tych planów szybkimi działaniami dostosowawczymi. Członkowie gremium nawiązują do sytuacji zewnętrznej ponieważ w opinii części członków ostatni trend deprecjacyjny polskiej waluty spowodowany został głównie przez pogorszenie nastrojów na rynkach finansowych. W oświadczeniu czytamy jednak, iż słabszy złoty będzie sprzyjał wyższej dynamice produkcji krajowej i poprawie w bilansie obrotów bieżących Polski.

Zgodnie z opublikowanym dokumentem Rada nie zmieniła stóp z uwagi na wysoką niepewność co do kształtowania się aktywności gospodarczej i inflacji zarówno w Polsce jak i na świecie, co utrudnia jednoznaczną ocenę prawdopodobieństwa kształtowania się inflacji w okresach przyszłych. Rada podtrzymała również ocenę, iż obecne wskaźniki gospodarcze uzasadniają stabilizację stóp procentowych na obecnym poziomie 4,5% także przez najbliższe kwartały.

Potwierdza to wcześniejsze przypuszczenia i wypowiedzi poszczególnych członków RPP, iż najbardziej prawdopodobnym scenariuszem wydaje się kontynuacja stanowiska wait & see z uwagi na niepewność co do potencjalnego scenariusza rozwoju wypadków na rynku. Decyzji o zmianie stóp nie warto oczekiwać wcześniej niż w połowie przyszłego roku, kiedy zachowanie inflacji pozwoli określić dokładniejsze oczekiwania wobec potencjalnych ruchów ze strony RPP.

Konrad Ryczko Dom Maklerski Banku Ochrony Środowiska S.A.