Rozpoczyna się przedświąteczna sprzedaż karpia zatorskiego
Ponad 160 ton karpia zatorskiego, jedynego rodzaju karpia w Polsce chronionego unijnym certyfikatem, przygotował do sprzedaży przed Wigilią Rybacki Zakład Doświadczalny w Zatorze. Certyfikowana ryba będzie dostępna na miejscu oraz w niektórych sieciach handlowych.
Jak poinformował dyrektor Rybackiego Zakładu Doświadczalnego w Zatorze Jerzy Adamek, w tym roku cena zatorskiego karpia nadal będzie niska - w hurcie jest on sprzedawany po około 10 zł brutto za kilogram, co powinno się przełożyć na około 14 zł w handlu detalicznym.
Według niego, pomimo wysokiej jakości, cenowo karp zatorski nie różni się od ryb pochodzących z hodowli w innych częściach kraju. Jak zauważył, wciąż głównym czynnikiem decydującym o zakupie karpia pozostaje cena.
- Cena za karpia wciąż jest bardzo niska i niezadowalająca. Niestety znak karpia zatorskiego nie przekłada się na wyższą cenę, bo ludzie szukają najtańszego towaru, który oferują im np. hipermarkety - zaznaczył Adamek.
Dodał, że opłacalność hodowli karpia znacząco spadła - cena hurtowa jest na poziomie z 2008 r., a koszty produkcji wzrosły.
Żeby mieć pewność, że kupiliśmy oryginalnego karpia zatorskiego, najlepiej udać się osobiście do Zatora, gdzie przed Wigilią na specjalnych stoiskach można nabyć lokalny produkt w stanie surowym lub przyrządzony na wiele sposobów. Ryba będzie też dostępna w niektórych sieciach handlowych na terenie Małopolski, ale nie zawsze informują one o jej pochodzeniu, pojawiają się też na rynku podróbki.
Według Adamka o wyjątkowości karpia zatorskiego decyduje zarówno jego gatunek, jak i położenie stawów oraz sposób hodowli. Produkcja karpia zatorskiego prowadzona jest na terenie trzech sąsiadujących ze sobą gmin (Zator, Przeciszów i Spytkowice) w zachodniej części województwa małopolskiego. Gminy te od 2003 r. wspólnie realizują projekt "Dolina Karpia". Stawy hodowlane objęte są obszarem chronionym Natura 2000.
Do zarybiania używa się wyłącznie krzyżówek otrzymanych w Rybackim Zakładzie Doświadczalnym w Zatorze. Ryby w ekologicznej hodowli, żywiąc się głównie pokarmem naturalnym z niewielkim dodatkiem zbóż, dorastają do 1,2 - 2 kg wagi. Średnio na jeden hektar stawu przypada 300-600 sztuk karpi. Ryby odławiane są wcześniej i przed sprzedażą magazynowane w wodzie przepływowej pochodzącej z górskiej rzeki Skawy.
Karp zatorski w 2011 roku został wpisany na unijną listę produktów o chronionej nazwie pochodzenia. W ten sposób dołączył do ponad 1000 produktów chronionych w Unii Europejskiej ze względu na swoje tradycyjne pochodzenie lub specyficzną recepturę i produkcję.