Salmonella w jajach z popularnej sieci. Sprawdź, czy nie masz w domu
Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterie salmonelli w jajach, które sprzedawane są w sklepach Stokrotki. Sieć zwróci pieniądze klientom, którzy zakupili wadliwy produkt.
17.12.2020 | aktual.: 02.03.2022 21:54
Chodzi o jaja kurze ściółkowe. Kod znajdujący się na skorupkach jaj to: 2PL 14131317, numer partii: 21.12.2020.O8, a ich termin przydatności do spożycia upływa 21 grudnia 2020 roku.
Jak informuje komunikat Głównego Inspektoratu Sanitarnego, obecność bakterii Salmonella spp. badacze wykryli zarówno na powierzchni skorupek, jak i w treści jaj. GIS zwraca uwagę, że ich spożycie stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Natomiast bakterie obecne na skorupkach mogą się przenieść na inne powierzchnie.
"Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie" - informuje GIS.
Wspomniana partia jaj była dostępna w ofercie sieci sklepów Stokrotka. Zakład pakowania jaj już poinformował firmę handlową o wycofaniu produktu z obrotu.
Natomiast klienci, którzy już nabyli produkt z wymienionych partii, mogą go zwrócić w najbliższym sklepie Stokrotki. Z komunikatu GIS wynika, że otrzymają zwrot pieniędzy.
Do zwrotu oprócz produktu (lub jego części) niezbędne będzie opakowanie - po to, by sieć mogła zidentyfikować partię produktu.
Ich producent to Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109 D, 48-317 Korfantów. Wadliwe jaja pozyskano z Fermy Niosek Ząbkiewicz Sp. J., ul. Siemiątkowskiego 18, 05-540 Radzanów (nr zakładu pakowania jaj: PL 16075903)