Kucharz Hiszpanów zdradził sekret. To warzywo jedzą bez opamiętania
Szef kuchni reprezentacji Hiszpanii w piłce nożnej zdradził, że zawodnicy jedno z warzyw jedzą praktycznie w ilościach hurtowych. Kucharze kadry narodowej z Półwyspu Iberyjskiego przygotowują piłkarzom kilkadziesiąt kilogramów słodkich ziemniaków dziennie.
Skład menu reprezentantów Hiszpanii jest efektem zaleceń dietetyków. Szef kuchni kadry narodowej przyznał w wywiadzie, że zawodnicy jedzą do 40 kilogramów słodkich ziemniaków dziennie - pisze serwis sadyogrody.pl.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Otwarcie Shein w Polsce. Kolejki przed kontrowersyjnym sklepem
Serwis zauważył, że spożywanie słodkich ziemniaków może mieć pozytywny wpływ na organizm sportowców. Warzywa te pomagają w regeneracji mięśni ze względu na obecność beta-karotenu, który działa jako przeciwutleniacz, zmniejszając uszkodzenia oksydacyjne i stany zapalne. Dzięki zawartości prebiotyków ziemniaki oddziałują także na układ trawienny.
Ziemniaki korzystnie wpływają również na układ krążenia, ponieważ zawarte w nich potas i błonnik wspomagają pracę serca, kontrolując ciśnienie krwi i obniżając poziom cholesterolu.
Hiszpania na Euro 2024
Reprezentacja narodowa Hiszpanii radzi sobie na Mistrzostwach Europy zgodnie z oczekiwaniami kibiców. W fazie grupowej "La Furia Roja" zdobyła 9 punktów w trzech spotkaniach, strzelając 5 bramek i nie tracąc ani jednej.
Po wyeliminowaniu Gruzji i Niemiec w fazie pucharowej Hiszpanie awansowali do półfinału europejskiego czempionatu. 9 lipca o godzinie 21.00 podopieczni trenera Luisa de la Fuente zmierzą się z drużyną Francji.