Sezon przechowalniczy w pełni

Konsumenci oczekują, że przez cały rok będą mieli dostęp do świeżych, ładnie wyglądających i soczystych jabłek i gruszek. Jest to możliwe, ale oczywiście sporo kosztuje.

Obraz
Źródło zdjęć: © Rynek Spożywczy

Konsumenci oczekują, że przez cały rok będą mieli dostęp do świeżych, ładnie wyglądających i soczystych jabłek i gruszek. Jest to możliwe, ale oczywiście sporo kosztuje.

Prezes Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowatych, prof. Eberhard Makosz, twierdzi, że w zwykłej chłodni, przy obecnych wymaganiach, jabłka można przechowywać do stycznia, natomiast w sztucznej atmosferze - do kolejnego sezonu, czyli cały rok. Prof. Makosz obliczył, że koszt budowy przechowalni z kontrolowaną atmosferą na 1 kg jabłek wynosi około 2,5 zł. Przechowywanie owoców przez 6 miesięcy to koszt 0,49 zł/kg.

_ Obecnie buduje się wiele takich obiektów dzięki unijnym dotacjom _- zwrócił uwagę profesor Makosz. Ale przechowalnię można też wynająć. Wówczas koszt jest niższy i wynosi 25-30 gr/kg. Prezes spółki Sun Sad Zbigniew Kędzierski twierdzi, że sadownicy po sąsiedzku wynajmują sobie komory chłodnicze.

_ Nikt nie jest w stanie przewidzieć, jakie będzie miał plony, często przechowalnie nie są wypełnione. Wówczas to miejsce można wynająć innemu sadownikowi _- powiedział Zbigniew Kędzierski.

Zbigniew Przybyszewski, sadownik z Mazowsza, przechowuje różne odmiany jabłek nawet do maja-czerwca. Z jego wyliczeń wynika, że koszt przechowywania w chłodni z kontrolowaną atmosferą to 20-30 gr/kg. Przechowywać można jedynie owoce najwyższej jakości, tzw. klasy ekstra i I. Przechowywanie owoców klas niższych jest nieopłacalne.

Owoce nadal żyją

W przechowywanych owocach nadal zachodzą procesy fizjologiczne. Można je spowolnić stopniowo, modyfikując atmosferę w magazynach. W chłodniach komercyjnych owoce przechowuje się najczęściej w atmosferze zawierającej 21 proc. tlenu i 0 proc. dwutlenku węgla. Jest to tzw. normalna atmosfera. Natomiast przechowalnie, w których zawartość tlenu wynosi poniżej 3 proc., a dwutlenku węgla poniżej 5 proc., to przechowalnie z kontrolowaną atmosferą.

W takiej komorze wyróżniamy tak zwaną atmosferę standardową KA. Skład takiej atmosfery to 5 proc. dwutlenku węgla, 3 proc. tlenu oraz 92 proc. azotu. Innym rodzajem przechowalni jest tzw. ULO (ultra low oxygen - niskie stężenie tlenu), w której utrzymywane jest 1,5 tlenu, około 1,5 proc. dwutlenku węgla oraz 97 proc. azotu.

Większość odmian jabłek można przechowywać w atmosferze składającej się z 2 proc. tlenu oraz 2 proc. dwutlenku węgla.

Dla gruszek najlepszy jest 1 proc. tlenu.

Do odmian, które najlepiej przechowywać w niskich stężeniach CO2, należą Idared i Gloster. Ostatnie badania dowodzą, że niską zawartość dwutlenku węgla lubią także jabłka odmiany Cortland. Za wysokie zawartości tego gazu powodują szybkie uszkodzenia owoców. Przechowywanie w komorach ULO wymaga też utrzymania odpowiedniej temperatury. Jak wynika z informacji firmy Eco-system, zajmującej się usługami w zakresie chłodnictwa i klimatyzacji, najlepsza temperatura w komorach ULO to od 0 st. C do 3 st. C.

Urządzeniem, które można zastosować w przechowalniach, są chillery, czyli agregaty do schładzania cieczy.

Do obniżania temperatury w przechowalniach służą także chłodnice, które ze względu na dużą powierzchnię i rozstaw lamel szczególnie polecane są do komór na warzywa i owoce.

Zalety i wady KA

Według Eko-systemu, zaletą systemu KA jest potencjalne wydłużenie okresu przechowywania owoców lub warzyw przy zachowaniu wysokiej jakości handlowej. Osiąga się to poprzez zmniejszenie tempa procesów biochemicznych i fizjologicznych prowadzących do dojrzewania owoców, obniżenie poziomu czułości na działanie etylenu oraz spadek wrażliwości na niektóre choroby.

Mankamentem technologii KA, zwłaszcza ULO - według Eko-systemu, bywa czasami niezdolność do prawidłowego wybarwienia owoców oraz utracenie typowego aromatu po długim okresie przechowywania. Niewłaściwe zastosowanie tych technologii może doprowadzić do poważnych uszkodzeń owoców i warzyw w przechowalni i spowodować duże straty. Zbigniew Przybyszewski, który przechowuje do później wiosny takie odmiany jak Szampion, Jonagold, Gloster, Golden Delicious, Idared, Ligol, mówi: _ Z reguły przyjmuje się średnią zawartość składu atmosfery. Dwie, trzy odmiany, przechowuje się w jednej komorze, wtedy więc ustala się średni poziom dla różnych odmian jabłek _ - wyjaśnił.

Najważniejsza precyzja

Technologia KA i ULO wymaga gazosz czelnych komór chłodniczych. Chodzi przede wszystkim o to, aby nie dochodziło do niekontrolowanej wymiany gazów pomiędzy wnętrzem komory a atmosferą zewnętrzną. Firmy prześcigają się w budowie i projektach gazoszczelnych komór z płyt wielowarstwowych. Według jednego z producentów komór gazoszczelnych firmy Coolex, w średnim gospodarstwie sadowniczym szerokość komory może wynosić od 5 m do 8 m, wysokość od 5 do 7 m, a długość w zależności od potrzeb i warunków od 8 do 18 m. Komory gazoszczelne muszą być poddane próbom szczelności. Przeprowadza się też specjalne testy wymagane przez technologię ULO.

Żeby uzyskać w komorze atmosferę, o której wspominaliśmy wcześniej, konieczne jest zastosowanie specjalnego urządzenia - wytwornicy lub separatora azotu. Cały proces w uproszczeniu polega na wypompowaniu z komory tlenu i wprowadzeniu azotu. Na rynku dostępnych jest wiele tego typu urządzeń, np. separator membranowy, separator oparty na sitach molekularnych. Można stosować też czysty azot, sprężony lub ciekły dostarczany do komory w butlach lub izolowanych termicznie cysternach. Ciekły azot jest w Polsce szczególnie popularny w małych przechowalniach. Powodem jest niska cena i łatwość stosowania. W średnich przechowalniach stosuje się stacjonarną instalację do ciekłego azotu. Natomiast w dużych tzw. separatory, dla których konieczne jest bezpośrednie połączenie z powietrzem atmosferycznym.

Niezależnie jednak od źródła azotu przechowalnia KA powinna być wyposażona w zawór bezpieczeństwa.

Skomplikowana technika

Ale to jeszcze nie wszystko. Dobrze wyposażona przechowalnia powinna posiadać płuczki dwutlenku węgla. Służą one do obniżania poziomu dwutlenku węgla produkowanego przez owoce w procesie oddychania. Bardzo istotnym wyposażeniem przechowalni jest analizator warunków przechowywania. Oprócz optymalnej temperatury i składu gazowego atmosfery, ważnym czynnikiem w utrzymaniu wysokiej jakości owoców jest wilgotność względna powietrza w komorze przechowalniczej.

Dla jabłek i gruszek wilgotność powinna wynosić od 85 proc. do 90 proc.

Po zakończeniu sezonu przechowalniczego komory powinny zostać sprzątnięte i odpowiednio przygotowane do kolejnego sezonu.

Przypominamy:

główne składniki powietrza atmosferycznego to: 21 proc. tlenu 78 proc. azotu 0,03 proc. dwutlenku węgla

Etylen powoduje przyspieszenie dojrzewania owoców i powinien być ciągle usuwany z komory. Jak podają różne źródła, zawartość 0,02 proc. etylenu w przechowalni może od 4 do 10 razy przyspieszyć proces dojrzewania.

Azot główny ilościowo składnik powietrza, nie wykazuje reakcji z produktami spożywczymi. Jego działanie w przechowalni polega na ograniczaniu kontaktu owoców czy warzyw z tlenem, co zapobiega rozwojowi flory bakteryjnej.

Katarzyna Walterska
Rynek Spożywczy

Wybrane dla Ciebie

Sprawdzili kilkanaście piekarników. Oto wyniki kontroli
Sprawdzili kilkanaście piekarników. Oto wyniki kontroli
Praca dla Polaków w Niemczech. Oto ile płacą za robotę przy bydle
Praca dla Polaków w Niemczech. Oto ile płacą za robotę przy bydle
Nocowali pod sklepem, żeby zdobyć te produkty. Ikea zabiera głos
Nocowali pod sklepem, żeby zdobyć te produkty. Ikea zabiera głos
Praca w Krakowie. Płacą nawet 20 tys.zł kierowcy
Praca w Krakowie. Płacą nawet 20 tys.zł kierowcy
Zmiany w prawie. Od nowego roku zakazy dotyczące ogrodzeń i bram
Zmiany w prawie. Od nowego roku zakazy dotyczące ogrodzeń i bram
Pięć zawodów przyszłości. Ci pracownicy mają być rozchwytywani
Pięć zawodów przyszłości. Ci pracownicy mają być rozchwytywani
Dramatyczna sytuacja na rynku ziemniaków. "Są sprzedawane za bezcen"
Dramatyczna sytuacja na rynku ziemniaków. "Są sprzedawane za bezcen"
Te naczynia z Pepco groźne dla zdrowia. Kupiłeś? Zniszcz lub zwróć
Te naczynia z Pepco groźne dla zdrowia. Kupiłeś? Zniszcz lub zwróć
Nastolatek wyłudził 600 tys. zł. Zakładał garnitur i udawał adwokata
Nastolatek wyłudził 600 tys. zł. Zakładał garnitur i udawał adwokata
Podhalański Patrol Budowlany. Tak walczą z patodeweloperką w Zakopanem
Podhalański Patrol Budowlany. Tak walczą z patodeweloperką w Zakopanem
Gdzie wyrzucić styropian po telewizorze albo lodówce? Oto odpowiedź
Gdzie wyrzucić styropian po telewizorze albo lodówce? Oto odpowiedź
Problemy giganta. Makro zamyka cztery hale w Polsce
Problemy giganta. Makro zamyka cztery hale w Polsce