Spółka Puławski Chmiel zaprzestała działalności
Spółka Puławski Chmiel, która w ubiegłym roku przerobiła blisko jednej czwartej produkcji chmielu w Polsce, zostanie zlikwidowana. Powodem jest brak zapotrzebowania na granulat i ekstrakt chmielowy, który browary sprowadzają z Niemiec.
16.07.2012 | aktual.: 16.07.2012 15:30
- Spółka Puławski Chmiel nie będzie w tym roku kupować chmielu, bo nie ma odbiorców. Na początku lipca zapadła decyzja o likwidacji spółki - powiedział PAP August Turczyn, kierownik przetwórni ekstraktów roślinnych w Instytucie Nawozów Sztucznych w Puławach (Lubelskie). Instytut jest współudziałowcem likwidowanej spółki, ma w niej 10 proc. udziałów, pozostałe należą do osób prywatnych. Spółka wykorzystywała instalacje należące do Instytutu.
Jak podał Turczyn, Puławski Chmiel przerobił w ubiegłym roku na granulat i ekstrakt około 600 ton chmielu, podczas gdy cała krajowa produkcja wyniosła ponad 2,4 tys. ton. Dało to Polsce czwarte miejsce w Unii Europejskiej. Około 90 proc. krajowej produkcji chmielu pochodzi z woj. lubelskiego.
W ubiegłym roku przetwórcy, jak wynika z danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, kupili od plantatorów niespełna 2 tys. ton szyszek chmielowych, a reszta została w magazynach rolników. Turczyn zaznaczył, że kryzys na rynku chmielu trwa na polskim rynku od 2007 r. - Ceny chmielu w kraju były wtedy wysokie i wiele dużych koncernów piwowarskich podpisało wieloletnie umowy na dostawy granulatu i ekstraktu z chmielu z niemieckimi kontrahentami - powiedział Turczyn. Zaznaczył, że polscy przetwórcy od tego czasu mieli coraz większe problemy ze sprzedażą produktów z chmielu.
Spółka Puławski Chmiel prowadziła produkcję m.in. w nowoczesnym zakładzie w Suchodołach koło Fajsławic, wyposażonym w linie do produkcji granulatów z chmielu oraz magazyny, w tym chłodnicze. Wcześniej zakład należał do spółki Polski Chmiel, która zainwestowała w jego budowę około 16 mln zł, a w 2010 r. została postawiona w stan upadłości. Polski Chmiel popadł w kłopoty finansowe po tym, jak jeden z browarów nie kupił od niej w 2008 r., mimo wcześniejszych deklaracji, dużej partii granulatu z chmielu.
Puławski Chmiel, oprócz granulatów, produkował także ekstrakty chmielowe, wykorzystując instalację Instytutu Nawozów Sztucznych. Instytut wybudował instalację do ekstrakcji chmielu w 2000 r., linia kosztowała 24 mln zł. Może przerobić 1,5 tys. ton chmielu rocznie. Wcześniej korzystał z niej Polski Chmiel. - Jest to najnowocześniejsza linia do ekstrakcji chmielu w Europie. Mamy nowe plany jej wykorzystania. Wspólnie z Zakładami Azotowymi Puławy planujemy powołać nową spółkę, która będzie się zajmować wytwarzaniem i sprzedażą produktów ekstrakcji chmielu oraz innych roślin - wyjaśnił Turczyn.
Większe ilości chmielu, zaznaczył Turczyn, nowa spółka skupi i przerobi w przyszłym roku.
Zdaniem Mieczysława Stasiaka, współwłaściciela sp.j. Powiśle z Wilkowa na Lubelszczyźnie, produkującej granulaty z chmielu, w 2013 r. można się spodziewać większego popytu na polski chmiel. Wówczas, powiedział Stasiak, będą wygasać umowy browarów na dostawy importowanego, droższego od polskiego surowca. - Zapotrzebowanie na polski chmiel będzie większe, a jego cena może wzrosnąć z 12 do 15 zł za kilogram. Radzę plantatorom, by próbowali jakoś przetrwać ten rok, który będzie bardzo trudny. Sądzę, że na rynku zostanie około 800 ton chmielu, którego plantatorzy nie będą mogli sprzedać. Jego skup w naszym regionie prowadzą obecnie tylko dwie spółki - powiedział PAP Stasiak.
Polski Związek Producentów Chmielu z siedzibą w Wilkowie już od kilku miesięcy alarmuje o dramatycznej sytuacji plantatorów. - By uprawa była opłacalna, kilogram szyszek powinien kosztować nie 12, a 20 zł. Tymczasem wielu plantatorów zmuszonych było ostatnio sprzedawać zapasy nawet po 80 groszy za kg. Coraz więcej chmielników jest nieuprawianych - podkreślił prezes związku Jan Madej.