Stabilizacja cen zbóż i żywca wołowego, żywiec wieprzowy i drób drożeją - MRiRW
01.03. Warszawa (PAP) - W trzecim tygodniu lutego ceny zbóż podstawowych i żywca wołowego stabilizowały się, ceny trzody chlewnej i drobiu rosły - wynika z cotygodniowej analizy...
01.03.2011 | aktual.: 01.03.2011 10:38
01.03. Warszawa (PAP) - W trzecim tygodniu lutego ceny zbóż podstawowych i żywca wołowego stabilizowały się, ceny trzody chlewnej i drobiu rosły - wynika z cotygodniowej analizy Agencji Rynku Rolnego.
ZBOŻA
Od dwóch tygodni ceny skupu zbóż wykazują tendencję do stabilizacji. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 14-20.02.2011 r. za pszenicę konsumpcyjną w skupie uzyskiwano średnio 977 zł/t wobec 975 zł/t tydzień wcześniej. Ziarno to było o 5 proc. droższe niż miesiąc wcześniej.
Przeciętna cena skupu żyta konsumpcyjnego ukształtowała się na poziomie 843 zł/t, tj. o niecały 1 proc. wyższym niż w poprzednim tygodniu i o 8 proc. wyższym niż przed miesiącem. W porównaniu do poprzedniego tygodnia cena jęczmienia paszowego obniżyła się o prawie 1 proc., do 811 zł/t. Jednocześnie za zboże to płacono o 2 proc. więcej niż miesiąc wcześniej.
Średnia cena skupu kukurydzy była zbliżona do notowanej w poprzednim tygodniu, kształtując się na poziomie 900 zł/t. Ziarno to było o 5 proc. droższe niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku ceny ww. zbóż były dwukrotnie wyższe.
MIĘSO
Od trzech tygodni nieprzerwanie rosną ceny trzody chlewnej. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 14-20.02.2011 r. dostawcy trzody chlewnej otrzymywali przeciętnie 4,07 zł/kg. Było to o 1,2 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu, o ponad 12 proc. więcej niż przed miesiącem oraz o 10 proc. więcej niż przed rokiem.
W dniach 14-20.02.2011 r., tak jak tydzień wcześniej, za 1 kg żywca wołowego płacono w kraju przeciętnie 5,08 zł. Cena tego asortymentu była o 2 proc. niższa niż przed miesiącem, ale o 5 proc. wyższa niż przed rokiem.
Nadal drożeją w skupie kurczęta typu brojler. W trzecim tygodniu lutego br. za 1 kg tego żywca dostawcy otrzymywali przeciętnie 3,43 zł, o 1,4 proc. więcej niż przed tygodniem i o 6,5 proc. więcej niż przed miesiącem. Za indyki płacono przeciętnie 5,04 zł/kg, tj. o 1,3 proc. drożej niż przed tygodniem i o 3 proc. drożej niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec drobiowy był o 13-17 proc. droższy niż w porównywalnym okresie 2010 r.
MLEKO
W zakładach objętych Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 14-20.02.2011 r. krajowe ceny odtłuszczonego mleka w proszku osiągnęły poziom 9,24 zł/kg, tj. o 0,4 proc. wyższy niż tydzień wcześniej. W tym czasie pełne mleko w proszku podrożało o 2,7 proc., do 11,77 zł/kg. Ceny OMP i PMP były odpowiednio o 7 proc. i 6 proc. wyższe niż przed miesiącem oraz o 20-22 proc. wyższe niż przed rokiem.(PAP)
fdu/ gor/