To koniec kultowego bistro w Warszawie. Działało 15 lat

Bistro Prosta Historia na Saskiej Kępie w Warszawie zamyka się po 15 latach działalności. Lokal będzie czynny do połowy października 2025 r. Jak podaje portal warszawa.naszemiasto.pl, właściciele planują otwarcie nowego miejsca w Hali Koszyki.

Kultowe bistro w Warszawie kończy działalnośćKultowe bistro w Warszawie kończy działalność
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | zdj. ilustracyjne
Maria Glinka
oprac.  Maria Glinka

Właściciele poinformowali o swojej decyzji kilka dni temu za pośrednictwem Facebooka.

"Przez te wszystkie lata dzieliliśmy z Wami codzienność przy wspólnych stołach - od porannej kawy, przez szybki lunch, po długie kolacje z przyjaciółmi" - czytamy we wpisie.

Koniec kultowej restauracji na Saskiej Kępie

Z wpisu wynika, że Bistro Prosta Historia, znane z przyjaznej atmosfery i tradycyjnej kuchni polskiej, kończy swoją działalność po 15 latach. Lokal przy ul. Francuskiej w Warszawie będzie otwarty jeszcze tylko do połowy października 2025 r.

Właściciele zapraszają gości do pożegnania się z ulubionymi smakami w miejscu, które stało się kultowe na kulinarnej mapie Warszawy.

Goście bistro podkreślają w komentarzach, że będą tęsknić za sympatyczną załogą i przyjazną atmosferą. Szczególnie będą brakować im legendarnych schabowych, burgerów i sernika nowojorskiego, które stały się wizytówką lokalu.

Niektórzy przyznają, że na słodkie wypieki przyjeżdżali do bistro specjalnie z Poznania. Inni zwracają uwagę, że rotacja lokali gastronomicznych na Saskiej Kępie jest ogromna.

Choć Prosta Historia zamyka swoje drzwi, właściciele nie zamierzają rezygnować z gastronomii. Jak informuje portal warszawa.naszemiasto.pl, planują otwarcie nowego lokalu o nazwie Bajs w Hali Koszyki. Otwarcie zaplanowano na drugą połowę października 2025 r.

Lokal Bajs ma kontynuować tradycję kuchni polskiej, ale w nowoczesnym wydaniu, co może przyciągnąć nowych klientów.

Koniec kultowego baru w Gdańsku

Ostatnio z kulinarnej mapy zniknął też uwielbiany przez mieszkańców Gdańska i turystów Bar pod Rybą (ul. Piwna w Gdańsku). Lokal, znany (wbrew nazwie) z pieczonych ziemniaków), zamyka się po 27 latach działalności.

Internauci w komentarzach przyznali, że do baru potrafili przyjeżdżać specjalnie z Warszawy czy Wrocławia. Jeden z użytkowników wspomniał, że po raz pierwszy odwiedził to miejsce w 1999 roku i - podobnie jak wielu innych - wracał tam regularnie. Właściciel Baru pod Rybą planuje nowy projekt gastronomiczny.

Wybrane dla Ciebie
Powiesili kartki we włoskich kawiarniach. Dają klientom 15 minut
Powiesili kartki we włoskich kawiarniach. Dają klientom 15 minut
Okradała sąsiadkę miesiącami. Metodą "na salami" zabrała 19 tys. zł
Okradała sąsiadkę miesiącami. Metodą "na salami" zabrała 19 tys. zł
Wygrał w Eurojackpot ponad 54 mln euro. Oto gdzie kupił los
Wygrał w Eurojackpot ponad 54 mln euro. Oto gdzie kupił los
Kalendarz adwentowy z energetykami od Red Bulla. W sieci zawrzało
Kalendarz adwentowy z energetykami od Red Bulla. W sieci zawrzało
Choinki w marketach za 50 zł. Tak można się naciąć
Choinki w marketach za 50 zł. Tak można się naciąć
Biedronka zmienia godziny otwarcia. Ważny komunikat dla klientów
Biedronka zmienia godziny otwarcia. Ważny komunikat dla klientów
Kurierzy DPD oburzeni. Chodzi o pracę w Wigilię
Kurierzy DPD oburzeni. Chodzi o pracę w Wigilię
Boom na nieruchomości w Hiszpanii. Polacy otarli się o rekord
Boom na nieruchomości w Hiszpanii. Polacy otarli się o rekord
Podwyżka o 900 proc. O takie kwoty wzrosną ceny napojów od 1 stycznia
Podwyżka o 900 proc. O takie kwoty wzrosną ceny napojów od 1 stycznia
Kupiłeś rower po okazyjnej cenie? Możesz mieć kłopot
Kupiłeś rower po okazyjnej cenie? Możesz mieć kłopot
Kupowali leki i sprzedawali drożej za granicą. Jest akt oskarżenia
Kupowali leki i sprzedawali drożej za granicą. Jest akt oskarżenia
Studniówka 2026. Zawrotne koszty imprezy. Tyle kosztuje "talerzyk"
Studniówka 2026. Zawrotne koszty imprezy. Tyle kosztuje "talerzyk"