WAŻNE
TERAZ

Śmierć w szpitalu psychiatrycznym. Wstrząsające szczegóły

To koniec kultowego bistro w Warszawie. Działało 15 lat

Bistro Prosta Historia na Saskiej Kępie w Warszawie zamyka się po 15 latach działalności. Lokal będzie czynny do połowy października 2025 r. Jak podaje portal warszawa.naszemiasto.pl, właściciele planują otwarcie nowego miejsca w Hali Koszyki.

Kultowe bistro w Warszawie kończy działalnośćKultowe bistro w Warszawie kończy działalność
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | zdj. ilustracyjne
Maria Glinka
oprac.  Maria Glinka

Właściciele poinformowali o swojej decyzji kilka dni temu za pośrednictwem Facebooka.

"Przez te wszystkie lata dzieliliśmy z Wami codzienność przy wspólnych stołach - od porannej kawy, przez szybki lunch, po długie kolacje z przyjaciółmi" - czytamy we wpisie.

Koniec kultowej restauracji na Saskiej Kępie

Z wpisu wynika, że Bistro Prosta Historia, znane z przyjaznej atmosfery i tradycyjnej kuchni polskiej, kończy swoją działalność po 15 latach. Lokal przy ul. Francuskiej w Warszawie będzie otwarty jeszcze tylko do połowy października 2025 r.

Właściciele zapraszają gości do pożegnania się z ulubionymi smakami w miejscu, które stało się kultowe na kulinarnej mapie Warszawy.

Goście bistro podkreślają w komentarzach, że będą tęsknić za sympatyczną załogą i przyjazną atmosferą. Szczególnie będą brakować im legendarnych schabowych, burgerów i sernika nowojorskiego, które stały się wizytówką lokalu.

Niektórzy przyznają, że na słodkie wypieki przyjeżdżali do bistro specjalnie z Poznania. Inni zwracają uwagę, że rotacja lokali gastronomicznych na Saskiej Kępie jest ogromna.

Choć Prosta Historia zamyka swoje drzwi, właściciele nie zamierzają rezygnować z gastronomii. Jak informuje portal warszawa.naszemiasto.pl, planują otwarcie nowego lokalu o nazwie Bajs w Hali Koszyki. Otwarcie zaplanowano na drugą połowę października 2025 r.

Lokal Bajs ma kontynuować tradycję kuchni polskiej, ale w nowoczesnym wydaniu, co może przyciągnąć nowych klientów.

Koniec kultowego baru w Gdańsku

Ostatnio z kulinarnej mapy zniknął też uwielbiany przez mieszkańców Gdańska i turystów Bar pod Rybą (ul. Piwna w Gdańsku). Lokal, znany (wbrew nazwie) z pieczonych ziemniaków), zamyka się po 27 latach działalności.

Internauci w komentarzach przyznali, że do baru potrafili przyjeżdżać specjalnie z Warszawy czy Wrocławia. Jeden z użytkowników wspomniał, że po raz pierwszy odwiedził to miejsce w 1999 roku i - podobnie jak wielu innych - wracał tam regularnie. Właściciel Baru pod Rybą planuje nowy projekt gastronomiczny.

To czytają wszyscy
Bruksela walczy z podróbkami. Będą sądowe nakazy niszczenia
Bruksela walczy z podróbkami. Będą sądowe nakazy niszczenia
FINANSE
Prohibicja w raju. Tajlandia zmienia prawo
Prohibicja w raju. Tajlandia zmienia prawo
FINANSE
Wreszcie kupimy go w Polsce. Kultowy napój z Niemiec
Wreszcie kupimy go w Polsce. Kultowy napój z Niemiec
FINANSE
Planujesz kulig? Lepiej odpuścić ten pomysł. Łatwo o mandat
Planujesz kulig? Lepiej odpuścić ten pomysł. Łatwo o mandat
FINANSE
Po ściągnięciu tej aplikacji poszło szybko. 116 tys. zł wyparowało
Po ściągnięciu tej aplikacji poszło szybko. 116 tys. zł wyparowało
FINANSE
Mandat za robienie prania. Można dostać nawet 5 tys. zł kary
Mandat za robienie prania. Można dostać nawet 5 tys. zł kary
FINANSE
Odkryj
Carrefour na sprzedaż. Zgoda Brukseli na przejęcie w pierwszym kraju
Carrefour na sprzedaż. Zgoda Brukseli na przejęcie w pierwszym kraju
FINANSE
Gmina chce kupić wyspę. Nie chcą powtórki z zamkiem w Stobnicy
Gmina chce kupić wyspę. Nie chcą powtórki z zamkiem w Stobnicy
FINANSE
Gigant technologiczny zwalnia w Polsce. Pracę straci prawie 400 osób
Gigant technologiczny zwalnia w Polsce. Pracę straci prawie 400 osób
FINANSE
Turystyka dentystyczna Polaków. Tu jeżdżą po plomby za 50 zł
Turystyka dentystyczna Polaków. Tu jeżdżą po plomby za 50 zł
FINANSE
Polska hitem turystycznym w tym kraju. Ogromny wzrost rezerwacji
Polska hitem turystycznym w tym kraju. Ogromny wzrost rezerwacji
FINANSE
Tak można się naciąć na świątecznych rybach. Hodowcy tłumaczą
Tak można się naciąć na świątecznych rybach. Hodowcy tłumaczą
FINANSE
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥