W Polsce brany za chwast. We Francji go jedzą i płacą 1000 euro za kg 

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że chmiel uznawany jest za najdroższe warzywo świata. To dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym, przeciwgrzybiczym, a także antynowotworowym.

Oto najdroższe warzywo świataOto najdroższe warzywo świata
Źródło zdjęć: © East News | ZOFIA BAZAK
oprac.  NST

Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus) to rodzaj rośliny pnącej z rodziny konopiowatych. Powszechnie stosowany jest do produkcji piwa, likierów, kosmetyków, czy leków. W Polsce rośnie na dziko, więc często mylony jest z chwastami.

Tymczasem okazuje się, że Niemcy, Francuzi czy Belgowie są w stanie zapłacić za niego krocie. Białe pędy chmielu mogą kosztować nawet w granicach 1 tys. euro za kilogram - donosi "Interia". Uprawa chmielu jest trudna i wymagająca, dlatego też cena jest tak wysoka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Miał zrujnować rodzinną firmę, a teraz ma 120 salonów i podbija rynek w Polsce - Marcin Ochnik

Właściwości lecznicze chmielu

Pędy chmielu mają postać zielonych cienkich łodyżek, na które sezon przypada na przełomie marca i kwietnia. Rosną dziko w wilgotnych lasach lub ogrodach. Młode pędy chmielu najłatwiej jest znaleźć w okolicy rzek.

Miłośnicy chmielu twierdzą, że smakiem roślina przypomina szparagi. Drudzy, że jarmuż. Nie brakuje porównań do "chwastów", kiełków fasoli mung, czy miksu ziół. Jak donosi portal izielnik.pl, wyciągi z szyszek chmielu stosuje się np. jako środek uspokajający, środek na trawienie, czy bezsenność. Ponadto działa przeciwbakteryjnie i rozkurczowo. Według ekspertów roślina pomaga także na:

  • zmęczenie,
  • wzdęcia,
  • problemy z układem pokarmowym,
  • bóle reumatyczne,
  • stany zapalne skóry,
  • wypadanie włosów,
  • brak apetytu,
  • rany lub choroby skórne (m.in. grzybicę, czyraki, łuszczycę).

Z kolei pędy chmielu wykorzystywane są w przemyśle piwowarskim do produkcji piwa, by nadać mu charakterystyczny gorzkawy smak. Ponadto ekstrakt z szyszek chmielu jest bogaty w lupulony i ksantohumol, które wykazują właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze.

Jak przyrządzić roślinę?

Można ją spożywać na surowo, jak i przygotowaną na przykład w ramach sałatki, uprzednio sparzonej wrzątkiem. Pędy chmielu można również gotować w wodzie, na parze lub usmażyć. Przykładowo Francuzi spożywają białe pędy, oblane sosem śmietanowym i z jajkami w koszulkach - podkreśla "Interia".

Źródło artykułu: WP Finanse

Wybrane dla Ciebie

Zalewa nas kapusta z zagranicy. Niemcy zarobili ponad 16 mln zł
Zalewa nas kapusta z zagranicy. Niemcy zarobili ponad 16 mln zł
To koniec kultowego baru w Gdańsku. Działał prawie 30 lat
To koniec kultowego baru w Gdańsku. Działał prawie 30 lat
Przegrał ze skarbówką. Musi zapłacić podatek od emerytury po matce
Przegrał ze skarbówką. Musi zapłacić podatek od emerytury po matce
Chorwacja ma dość tłumów turystów. Wprowadza obowiązkowe rezerwacje
Chorwacja ma dość tłumów turystów. Wprowadza obowiązkowe rezerwacje
Jedyna taka huta na świecie upada. Pracę straci 300 osób
Jedyna taka huta na świecie upada. Pracę straci 300 osób
Poseł proponuje dopłaty bobrowe dla rolników. Resort odpowiada
Poseł proponuje dopłaty bobrowe dla rolników. Resort odpowiada
Gdzie na grzyby pod Warszawą? Zbieracze podpowiadają
Gdzie na grzyby pod Warszawą? Zbieracze podpowiadają
Zarabiają prawie 50 tys. zł. Rekordowy popyt na specjalistów
Zarabiają prawie 50 tys. zł. Rekordowy popyt na specjalistów
Lego wprowadza największy zestaw Star Wars w historii. Oto cena
Lego wprowadza największy zestaw Star Wars w historii. Oto cena
Polski gigant rybny rośnie w siłę. Przejął spółkę z Belgii
Polski gigant rybny rośnie w siłę. Przejął spółkę z Belgii
Koniec najstarszej kawiarni w Rzymie. Dobił ją czynsz za 180 tys. euro
Koniec najstarszej kawiarni w Rzymie. Dobił ją czynsz za 180 tys. euro
Zakopane przegrało w sądzie. Nadal będzie pobierać opłatę
Zakopane przegrało w sądzie. Nadal będzie pobierać opłatę