W Polsce brany za chwast. We Francji go jedzą i płacą 1000 euro za kg
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że chmiel uznawany jest za najdroższe warzywo świata. To dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym, przeciwgrzybiczym, a także antynowotworowym.
11.04.2024 | aktual.: 22.04.2024 12:31
Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus) to rodzaj rośliny pnącej z rodziny konopiowatych. Powszechnie stosowany jest do produkcji piwa, likierów, kosmetyków, czy leków. W Polsce rośnie na dziko, więc często mylony jest z chwastami.
Tymczasem okazuje się, że Niemcy, Francuzi czy Belgowie są w stanie zapłacić za niego krocie. Białe pędy chmielu mogą kosztować nawet w granicach 1 tys. euro za kilogram - donosi "Interia". Uprawa chmielu jest trudna i wymagająca, dlatego też cena jest tak wysoka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Miał zrujnować rodzinną firmę, a teraz ma 120 salonów i podbija rynek w Polsce - Marcin Ochnik
Właściwości lecznicze chmielu
Pędy chmielu mają postać zielonych cienkich łodyżek, na które sezon przypada na przełomie marca i kwietnia. Rosną dziko w wilgotnych lasach lub ogrodach. Młode pędy chmielu najłatwiej jest znaleźć w okolicy rzek.
Miłośnicy chmielu twierdzą, że smakiem roślina przypomina szparagi. Drudzy, że jarmuż. Nie brakuje porównań do "chwastów", kiełków fasoli mung, czy miksu ziół. Jak donosi portal izielnik.pl, wyciągi z szyszek chmielu stosuje się np. jako środek uspokajający, środek na trawienie, czy bezsenność. Ponadto działa przeciwbakteryjnie i rozkurczowo. Według ekspertów roślina pomaga także na:
- zmęczenie,
- wzdęcia,
- problemy z układem pokarmowym,
- bóle reumatyczne,
- stany zapalne skóry,
- wypadanie włosów,
- brak apetytu,
- rany lub choroby skórne (m.in. grzybicę, czyraki, łuszczycę).
Z kolei pędy chmielu wykorzystywane są w przemyśle piwowarskim do produkcji piwa, by nadać mu charakterystyczny gorzkawy smak. Ponadto ekstrakt z szyszek chmielu jest bogaty w lupulony i ksantohumol, które wykazują właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze.
Jak przyrządzić roślinę?
Można ją spożywać na surowo, jak i przygotowaną na przykład w ramach sałatki, uprzednio sparzonej wrzątkiem. Pędy chmielu można również gotować w wodzie, na parze lub usmażyć. Przykładowo Francuzi spożywają białe pędy, oblane sosem śmietanowym i z jajkami w koszulkach - podkreśla "Interia".