Trwa ładowanie...

Więcej kopytek, mniej frytek. Włoskie media radzą, jak oszczędzać na rachunkach

Kiedy chce się oszczędzić na rachunkach za prąd i gaz, warto gotować kopytka, unikać robienia frytek we frytkownicy i ograniczyć korzystanie z czajnika elektrycznego - takie rady publikowane są w mediach we Włoszech. Włochom radzi się także usuwanie szronu z lodówek i wyłączanie ogrzewanie, kiedy w domu się gotuje.

Włoskie media radzą: chcąc oszczędzić na rachunkach warto nieco zmienić swoją dietęWłoskie media radzą: chcąc oszczędzić na rachunkach warto nieco zmienić swoją dietęŹródło: Licencjodawca, fot: malkov konstantin
d24w8me
d24w8me

Włochom przypomina się, że czajnik elektryczny jest jednym z urządzeń AGD, które pochłania najwięcej energii. Podobnie jest z frytkownicą powietrzną, bo zużywa więcej prądu niż zmywarka.

Ponadto, jak się zauważa, chcąc oszczędzić na rachunkach warto nieco zmienić swoją dietę. Najmniej kosztowne jest gotowanie kopytek, bo trwa najkrócej, zazwyczaj nieco ponad trzy minuty. Eksperci, cytowani przez agencję Askanews, obliczyli, że ugotowanie kopytek na gazie kosztuje 3 eurocenty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zaoszczędzić na prądzie. Ekspert radzi

Oszczędne jest też przygotowanie spaghetti ze zwykłym sosem. To 6 eurocentów w przypadku gotowania na gazie, trwającego średnio około 10 minut, czyli mniej niż wielu innych makaronów.

d24w8me

Lasagne warto zostawić na Święta, gdyż jest to danie bardziej kosztowne, wymagające także włączenia piekarnika oraz przygotowania sosu na gazie. To wydatek 0,85 euro.

Promowane tak zwane bierne gotowanie, czyli o kilka minut wcześniejsze wyłączanie gazu czy kuchni elektrycznej według specjalistów analizujących ceny nie ma większego wpływu na obniżenie rachunków, bo pozwala zaoszczędzić tylko 75 eurocentów miesięcznie, gdy przygotowuje się makaron cztery razy w tygodniu.

Usuń szron z lodówki, wyłącz grzejniki, gdy gotujesz

Warto natomiast pamiętać zawsze o przykrywkach, by uniknąć rozpraszania się ciepła z garnka. Poza tym radzi się, by kroić różne produkty na małe kawałki, by szybciej się ugotowały.

Kolejna wskazówka to wyłączenie ogrzewania w domu lub obniżenie jego temperatury, kiedy się gotuje. Przy włączonym piekarniku i kuchence temperatura podnosi się o 2-3 stopnie. Rekomenduje się też inteligentne używanie piekarnika i pamiętanie o tym, że temperatura 200 stopni pochłania więcej energii niż 180 stopni, a wentylator skraca czas pieczenia.

Jako dwie niezbędne rady w czasach radykalnego oszczędzania wymienia się włączanie tylko całkowicie wypełnionej zmywarki i częste usuwanie szronu z lodówki. Nie powinna ona też znajdować się w pobliżu źródeł ciepła, a więc na przykład pieca, bo wtedy zużywa o 10 procent prądu więcej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d24w8me
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d24w8me

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj