Właścicielka restauracji krytykuje generację Z. "Roszczeniowy ton"

Właściciele hoteli czy restauracji w miejscowościach turystycznych przygotowują się do otwarcia sezonu. Część z nich jednak narzeka na młode pokolenie pracowników. Zdaniem jednej z restauratorek, młodzi są roszczeniowi i niechętni do pracy.

Tak o młodym pokoleniu mówi właścicielka restauracjiTak o młodym pokoleniu mówi właścicielka restauracji
Źródło zdjęć: © Getty Images | Willie B. Thomas
Paulina Master

Pani Katarzyna, właścicielka restauracji, od lutego poszukuje pracowników na sezon letni, ale nadal nikogo nie znalazła. W rozmowie z Onetem podkreśliła, że jeszcze kilka lat temu nie miała problemu ze znalezieniem kadry.

Jej zdaniem, młodzi ludzie stawiają wygórowane wymagania, a jednocześnie nie wykazują odpowiedniego zaangażowania w pracę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Emerytka nie zostawiła na Tusku suchej nitki. Polacy mówią o drożyźnie

Tak o młodym pokoleniu mówi właścicielka restauracji

Restauratorka podkreśla, że młodzi pracownicy często mają problem z dyscypliną i kulturą osobistą. Wspomina sytuacje, gdy kandydaci nie przychodzili na umówione szkolenia lub pojawiali się w pracy w nieodpowiednim stanie.

Roszczeniowy ton i niechlujny język to z pewnością coś, czego wcześniej nie doświadczyłam w kontaktach z pracownikami. Obawiam się, że to jest wątpliwy "urok" nowych pokoleń – zaznaczyła w rozmowie z portalem.

Właścicielka restauracji zauważa, że młodzi pracownicy oczekują wysokich zarobków, mimo że oferowana stawka jest zgodna z rynkowymi standardami. Dodatkowo, niektórzy kandydaci domagają się dodatkowych korzyści, takich jak zakwaterowanie czy opłacanie dojazdów. Pani Katarzyna podkreśla, że takie podejście utrudnia znalezienie odpowiednich pracowników.

Chajzer narzeka na polskich pracowników

Z podobnymi trudnościami mierzy się również znany prezenter Filip Chajzer, który poszukuje pracowników do swoich lokali gastronomicznych Kreuzberg Kebap.

Jako właściciel kebabu, Filip Chajzer skrytykował podejście niektórych osób do pracy. W jego opinii, wiele osób nie jest gotowych na fizyczną pracę. – Jest gigantyczny problem. Polacy nie chcą pracować. Znaleźć polskiego pracownika to jest lot w kosmos – mówił Filip Chajzer na kanale Szalony Podcast na YouTubie.

Opowiadał, że gdy ogłasza rekrutację, wiele osób przedstawia swoje doświadczenie w mediach społecznościowych czy tworzeniu treści na YouTube. Gdy zaprasza ich do pracy w swoim zespole i mówi, że na początek trzeba kroić cebulę, a potem obsługiwać grill, zazwyczaj rozmowa się kończy. – Wymarzona praca to jest praca przy komputerze z kawiarni – podsumował prezenter.

Źródło artykułu: WP Finanse

Wybrane dla Ciebie

Ukradła kwiaty warte 55 tys. zł. Tak się tłumaczy
Ukradła kwiaty warte 55 tys. zł. Tak się tłumaczy
Linia lotnicza się zamyka. Woziła Polaków do turystycznego raju
Linia lotnicza się zamyka. Woziła Polaków do turystycznego raju
Obiad w Warszawie za 19 złotych. Tania stołówka rusza 1 października
Obiad w Warszawie za 19 złotych. Tania stołówka rusza 1 października
Miał 18 mieszkań na wynajem. Teraz się ich pozbywa. Podał powody
Miał 18 mieszkań na wynajem. Teraz się ich pozbywa. Podał powody
Spór o zabytkową willę w Zakopanem. "Czujemy się szykanowani"
Spór o zabytkową willę w Zakopanem. "Czujemy się szykanowani"
Mówi o rozwodzie z polską polityką. A jaki majątek posiada Hołownia?
Mówi o rozwodzie z polską polityką. A jaki majątek posiada Hołownia?
Zbigniew Ziobro zatrzymany. Oto jego oświadczenie majątkowe
Zbigniew Ziobro zatrzymany. Oto jego oświadczenie majątkowe
Zabronione na balkonie. Kary za szkody sięgają tysięcy złotych
Zabronione na balkonie. Kary za szkody sięgają tysięcy złotych
Poprosiła o darmową wodę z kranu. Oto co usłyszała od kelnerki
Poprosiła o darmową wodę z kranu. Oto co usłyszała od kelnerki
"Basy dudnią w głowie". Mieszkańcy mają dość restauracji
"Basy dudnią w głowie". Mieszkańcy mają dość restauracji
"Mafijny styl". Tak oszukali turystów na Podhalu. TPN interweniuje
"Mafijny styl". Tak oszukali turystów na Podhalu. TPN interweniuje
Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle
Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle