Wybraliście - oto najpopularniejszy majonez w Polsce
Olej w wodzie
Majonez to mieszanka oleju, wody i żółtek jaj. Pomimo prostoty składu produkt ten budzi wiele emocji, a wielu konsumentów jest silnie przywiązanych do swojej marki. Świadczy o tym choćby duże zainteresowanie ankietą, którą przez tydzień prezentowaliśmy na serwisach finansowych Wirtualnej Polski.
Majonez, mimo prostoty składu, budzi emocje, a wielu konsumentów jest silnie przywiązanych do swojej marki. Świadczy o tym choćby duże zainteresowanie ankietą, którą przez tydzień prezentowaliśmy na serwisach finansowych Wirtualnej Polski. Na pytanie o swoją ulubioną markę majonezu odpowiedziało niemal 40 tys. internautów. Tylko 5 proc. respondentów wskazało, że w ogóle nie je majonezu. 7 proc. zadeklarowało, że woli majonez inny niż uwzględniony w zestawieniu.
Sprawdziliśmy, z czego składają się wyroby najpopularniejszych marek. Procentowo w majonezie zdecydowanie dominuje olej. Żółtka jaj odpowiadają za klika proc. składu, ale to ich zawartość świadczy o jakości majonezu. Nie jest natomiast prawdą, że im mniej tłuszczu, tym lepiej. Standardowo - nie uwzględniając produktów typu light - majonez powinien posiadać 70-80 proc. tłuszczu. Wysoka zawartość wody w składzie majonezu może oznaczać, że producent zastosował sztuczne zagęstniki.
Oprócz nich w składzie majonezów pojawiają się konserwanty, barwniki i aromaty. Nie wszystkie z nich są szkodliwe, ale niektóre - spożywane w większych ilościach - mogą być niebezpieczne. Przed zakupem warto sprawdzić, czy nasz ulubiony majonez ma skład bez zarzutu.
Porównaliśmy również ceny, ale ze względu na różnice w wielkości opakowań i narzutów, które liczą poszczególne sklepy, ma ono charakter orientacyjny.
Zobacz, który majonez podbił podniebienia Polaków.