Trwa ładowanie...

Zero mięsa w kiełbasie

W wyrobach wędliniarskich często jemy zmielone kości, świńską skórę i tłuszcz - alarmuje "Gazeta Wyborcza".

Share
Zero mięsa w kiełbasieŹródło: sxc.hu, fot: geckostamp
d3tq83e

Potwierdza to inspekcja artykułów rolno-spożywczych. Jeszcze w 2006 r. zakwestionowała 10 proc. partii przetworów mięsnych z powodu niedotrzymania parametrów fizykochemicznych (składu), a w ubiegłym roku już 16 proc. W wyrobach jest bardzo dużo MOM-u, mięsa odkostnionego mechanicznie czyli zmielonych kości, świńskiej skóry i tłuszczu. Jest też za dużo wody.

Normy na wędliny stały się w Polsce nieobowiązkowe w 2004 r. Jest propozycja, by częściowo je przywrócić. Np. Niemcy zlikwidowały MOM.

d3tq83e
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3tq83e
d3tq83e