ycipk-4f5z3j

Żywność w Niemczech. Zarazki odporne na antybiotyki w co drugim kurczaku

W co drugiej próbie mięsa z kurczaka pochodzącej z popularnych supermarketów są zarazki odporne na antybiotyki – ujawnił Germanwatch.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Żywność w Niemczech. Zarazki odporne na antybiotyki w co drugim kurczaku
(iStock.com)
ycipk-4f5z3j

Organizacja ekologiczna Germanwatch przetestowała na zlecenie sieci Lidl, Netto, Real, Aldi i Penny 59 próbek mięsa. W ponad połowie z nich (56 proc.) znaleziono zarazki odporne na antybiotyki. Germanwatch przedstawiając wyniki analizy mówi o "alarmująco wysokim poziomie odporności".

Co trzecia próba mięsa zawierała zarazki odporne na antybiotyki rezerwowe. Są one szczególnie ważne, bo muszą działać, gdy inne antybiotyki już nie skutkują.

Analiza Germanwatch dotyczyła mięsa pochodzącego z konwencjonalnych hodowli czterech największych niemieckich rzeźni. Żadna z nich nie miała mięsa, które byłoby „czyste" – podaje Germanwatch.

ycipk-4f5z3j

Obejrzyj: Polacy są za biedni, więc produkuje się u nas jedzenie gorsze niż na zachodzie

W ramach testu zbadano też sześć próbek mięsa pochodzącego z hodowli ekologicznych. W mięsie tym nie znaleziono zarazków odpornych na antybiotyki.

Jak do tej pory rząd Niemiec zawiódł w walce z antybiotykoodpornością w masowej hodowli zwierząt – krytykuje ekspertka ds. rolnictwa Germanwatch, Reinhild Benning. Wskazuje ona na zbyt luźne warunki obowiązujące przy stosowaniu antybiotyków rezerwowych. Germanwatch domaga się zakazu tego rodzaju antybiotyków w hodowli zwierząt. Organizacja postuluje, aby mięso pochodzące z hodowli przemysłowych było dokładnie oznakowane.

ycipk-4f5z3j

Tymczasem z raportu Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka (BfR) opublikowanego w listopadzie ubiegłego roku wynika, że coraz mniej rolników stosuje antybiotyki w hodowli zwierząt. Od 2011 roku, od kiedy dokumentowane są w Niemczech ilości weterynaryjnych środków antybakteryjnych wydawanych weterynarzom, ilość tych substancji zmniejszyła się z 1706 ton do ok. 733 ton w roku 2017.

Czytaj: Naukowcy ostrzegają: pakowane sałaty z bakteriami fekalnymi

Jak wskazuje raport BfR, wciąż się zdarza, że drób rzeźny wykazuje wysokie czynniki odporności. Mogą one być źródłem odpornych na antybiotyki zarazków i odpornych genów ludzkich – stwierdza BfR. – Poziom odporności w mięsie z kurczaka od lat nie uległ zmianie – stwierdza Reinhild Benning.

Czytaj też: Skandal z drobiem. Mięso skażone groźnymi bakteriami dalej w handlu

ycipk-4f5z3j

Wieprzowina i cielęcina od dawna są monitorowane, a drób - nie. Rząd w Berlinie musi to zmienić – postuluje Germanwatch. Europejska Agencja Leków (EMA), która porównuje sprzedaż antybiotyków weterynaryjnych dla zwierząt użytkowych, wskazuje także na wysoki poziom zastosowania antybiotyków w Niemczech. W 2016 roku zastosowano w Niemczech średnio 89 mg na kilogram zwierzęcia użytkowego, podczas gdy w Szwecji zaledwie 12,1 mg.

Polub WP Finanse
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-4f5z3j

ycipk-4f5z3j
ycipk-4f5z3j