Boże Narodzenie 2025. Te produkty podrożeją najbardziej
Eksperci Banku BNP Paribas ostrzegają, że Boże Narodzenie 2025 przyniesie wyraźny wzrost cen wielu produktów. Najbardziej odczują to konsumenci kupujący m.in. grzyby czy cytrusy. Królem świątecznej drożyzny będą jaja.
Polacy muszą się przygotować na wyższe wydatki przy świątecznym stole, co potwierdzają statystyki GUS oraz analizy ekspertów BNP Paribas. Tegoroczne trzydniowe wolne mogą więc okazać się kosztowne dla domowego budżetu.
Tyle zapłaciła za kiełbasę na jarmarku w Białymstoku. "Chyba trochę dużo"
Dane za III kwartały 2025 r. wskazują, że ceny żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły o 5,3 proc. rok do roku.
Te święta będą droższe. Na liście grzyby, cytrusy i niektóre ryby
Tradycyjne potrawy wigilijne, takie jak barszcz czy zupa grzybowa, będą się znacząco różniły pod względem kosztów przygotowania. Jak zauważa Jakub Jakubczak z BNP Paribas, ceny buraków spadły o 5-10 proc., co pozwala na lekkie oszczędności. Natomiast rosnące koszty pracy sprawiają, że pieczarki kosztują obecnie ok. 14 zł za kg, a grzyby leśne utrzymują ceny na poziomie wcześniejszego roku, podbijając koszt grzybowej.
W sałatce jarzynowej większość warzyw będzie tańsza. Za marchew i cebulę zapłacimy o 6-13 proc. mniej, a ziemniaki mogą kosztować ok. 2 zł/kg. Podrożeją z kolei cytrusy, a wszystko przez słabe zbiory w Hiszpanii. Pomarańcze mogą osiągnąć cenę 8 zł/kg, a mandarynki będą o 8-10 proc. droższe niż rok wcześniej.
Cena soku jabłkowego będzie oscylowała na poziomie podobnym, jak w zeszłym roku – około 5 zł/l. Za sok pomarańczowy trzeba będzie zapłacić więcej, nawet ok. 8 zł/l. Eksperci podkreślają, że promocje mogą dotyczyć tylko niektórych produktów.
Ceny ryb, kluczowych na kolację wigilijną, także się zmienią. Choć karp zachowa stabilność (35-45 zł/kg), to łosoś podrożeje nawet do 65 zł/kg z powodu niższych kwot połowowych. Śledź (płaty) kosztuje obecnie ok. 25 zł/kg, co oznacza wzrost o 2-3 proc. rok do roku. Droższe są również ryby patroszone i bez głowy.
Mięso i pieczywo także mogą obciążyć świąteczny budżet. Wieprzowina staniała o 4-5 proc., jednak wołowina podrożała o 18-20 proc. przez ograniczoną podaż i silny eksport. Drób jest droższy aż o 12-14 proc.
Chleb, mimo niższych cen mąki, podrożał o 4 proc. w stosunku do ubiegłego roku, a wysokie koszty pracy utrzymują te ceny.
Ceny jaj w górę. Dlaczego?
Czy świąteczne wypieki będą droższe? Eksperci wskazują, że masło (-12 proc.) i cukier (-10-15 proc.) potaniały, ale coraz więcej płacimy za jaja - z powodu grypy ptaków.
Katarzyna Gawrońska, szefowa Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, zwróciła uwagę w rozmowie z WP Finanse w listopadzie, że wzrost cen w hurcie niebawem przełoży się na ceny detaliczne. - Skala wzrostów cen jest w tych dniach tak duża, że konsumenci powinni spodziewać się wyższych cen lada tydzień - oceniła.
Jej zdaniem "podwyżki przed Bożym Narodzeniem są bardzo prawdopodobne". - W polskich realiach może się jednak zdarzyć, że będą one znacząco mniejsze niż w handlu hurtowym - zaznaczyła Gawrońska.
źródło: dlahandlu.pl, WP Finanse