Cava, czyli... wino. Zobacz, jak powstaje
Winnica Jaume Serra
Nie tylko francuskim szampanem można świętować Nowy Rok czy urodziny. Coraz większą popularnością cieszy się cava, czyli hiszpańskie wino musujące.
Wirtualna Polska zwiedzała winnicę Jaume Serra w Katalonii. Z tego regionu pochodzi ok. 90 proc. światowej produkcji cavy. Proces jego wytwarzania nie ma jednak wiele wspólnego z romantycznymi obrazkami ugniatania winogron gołymi stopami. Dziś nawet produkcja wina wymaga mechanizacji, a nawet...robotyzacji. Zobacz, jak powstaje cava!
Nie tylko francuskim szampanem można świętować Nowy Rok czy urodziny. Coraz większą popularnością cieszy się cava, czyli hiszpańskie wino musujące. Jej popularność wynika między innymi z ceny. Oryginalny francuski szampan kosztuje ponad 100 zł. Tymczasem dobrą cavę można mieć już za 20-30 zł.
Wirtualna Polska zwiedzała winnicę Jaume Serra. Rokrocznie opuszcza ją nawet 20 mln butelek cavy. Winnica znajduje się w sercu Katalonii - regionu, w którym powstaje aż 95 proc. światowej produkcji hiszpańskiego wina musującego.
W winnicy Jaume Serra powstaje kilkanaście docenianych na całym świecie marek cavy. Sam proces ich produkcji niewiele ma jednak wspólnego z romantycznymi obrazkami ugniatania winogron gołymi stopami. Są oczywiście dębowe beczki, są piwnice, ale proces jest mocno zautomatyzowany.
Dziś nawet produkcja wina wymaga mechanizacji, a nawet... robotyzacji. Zobacz, jak powstaje cava!