Ceny warzyw idą w górę. Które zdrożeją najbardziej?
W ciągu ostatnich trzech tygodni wzrosły ceny m.in. kapusty, marchwi, pietruszki i ziemniaków. Podaż warzyw zależy od temperatury, im zimniej tym mniej chętnych do handlu.
12.01.2016 17:32
- Najbardziej zdrożała kapusta. Aktualnie w ofercie hurtowej kosztuje ona od 1,30 do 1,80 zł za kg, co oznacza dwukrotny wzrost ceny, w porównaniu ze styczniem 2014 r. - poinformowała rzecznik rynku Małgorzata Skoczewska.
Większość ubiegłorocznych warzyw jest droższa, w porównaniu z ceną ze styczna 2014 roku. Jest to wynikiem suszy, która wpłynęła na mniejsze plony warzyw gruntowych.
Cebula w hurcie sprzedawana jest w cenie 1,00 - 1,16 zł za kilogram (opakowania 15 kg). Marchew z krajowej produkcji kosztuje 1,30 - 1,65 zł za kg. Tyle samo trzeba zapłacić za marchew importowaną (Francja i kraje Beneluxu). Cena pietruszki kształtuje się na poziomie 5 zł za kilogram.
Krajowe ziemniaki są w cenie od 90 groszy do 1,30 zł za kilogram (worki 15 kg). Porównując z ubiegłym rokiem ich cena jest dwukrotnie wyższa. Jest to m.in. skutek niższych o 18 proc. zbiorów.
Spadają natomiast ceny krajowych warzyw szklarniowych. Polskie pomidory malinowe kosztują 8,30 zł - 16 zł za kilogram. Za sprowadzane z Hiszpanii trzeba zapłacić podobną kwotę.
Krajowe ogórki szklarniowe są o tej porze droższe od importowanych. Cena ogórków polskich waha się od 11 do 12 zł za kilogram, hiszpańskie są o połowę tańsze.
Nadal trwa sezon cytrusowy. Cytryny sprzedawane są od 2,60 do 6 zł za kg, a pomarańcze od 2,60 do 5,50 zł/kg. Najdroższe cytrusy są z Hiszpanii, ale one też są najchętniej kupowane.