Czarna lista 44 produktów mięsnych zakładu Viola

Świecie (woj. kujawsko-pomorskie). Inspekcja weterynaryjna i sanitarna szukają od wczoraj 44 produktów z Zakładów Mięsnych Viola, które zawierają tzw. wysort handlowy, czyli zwroty ze sklepów i hurtowni - donosi "Uwaga!" TVN. Poniżej lista kiełbas, szynek i parówek, które zostaną zabezpieczone.

Czarna lista 44 produktów mięsnych zakładu Viola
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

13.03.2013 | aktual.: 14.03.2013 07:12

We wtorek pełniący obowiązki powiatowego lekarza weterynarii w Świeciu Zygmunt Gadomski podtrzymał decyzję o zawieszeniu produkcji w zakładach mięsnych Viola. Wydał również decyzję o zakazie wprowadzania do obrotu produktów, do których według dokumentacji, w której posiadaniu jest weterynaria, użyto tzw. wysortu handlowego, czyli zwrotów ze sklepów i hurtowni. Są to 44 produkty wyszczególnione z nazw; m. in. kabanosy, kiełbasa krakowska parzona, mortadela drobiową czy parówki drobiowe.

Wprowadzono również nakaz wycofywania z obrotu tych produktów. Odpowiednie pismo trafiło już do Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Bydgoszczy.

Produkty mają być wycofane, gdyż lekarze weterynarii mają dowody na to, że wysort w tym handlowy mógł być dodawany do właśnie czterdziestu czterech produktów.

- Produkty zostały wyznaczone na podstawie zabezpieczonej przez weterynarię w zakładach mięsnych Viola dokumentacji. Jaki to był wysort - nie wiadomo. Ponieważ towar wyszedł już z zakładu, nie sposób dojść, co było w wysorcie czyli czy produkty nie były np. zapleśniałe bądź po terminie. W związku z tym cały wysort jest podejrzany. A towar, w którym się znalazł potencjalnie niebezpieczny – powiedziała reporterowi "Uwagi" Bogumiła Mikołajczak, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Bydgoszczy.

44 produkty stanowiły około jednej czwartej oferty zakładów mięsnych Viola. Jeszcze w środę informacja o 44 podejrzanych produktach trafić ma do systemu RASFF.

„(...) Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu:

(...)2. Zakazuje wprowadzania do obrotu niżej wymienionych produktów:

  • bobaski
  • kabanos bukowiaka,
  • kiełbasa dla chłopa,
  • kiełbasa dworska,
  • kiełbasa lwowska,
  • kiełbaska na kij,
  • kiełbasa piwna,
  • kiełbasa słoikowa,
  • kiełbasa zwykła,
  • konserwa w galarecie,
  • koszyczkowa,
  • krakowska parzona,
  • mielonka konserwowa,
  • mortadela drobiowa,
  • mortadela luksusowa,
  • paluszki wieprzowe,
  • parówki cienkie ekstra,
  • parówki drobiowe,
  • parówki firmowe,
  • parówki turystyczne,
  • parówkowa marynarska,
  • pasta boczkowa,
  • pasztetowa wędzona,
  • pasztetowa wiejska,
  • pieczeń kanapkowa,
  • pieczeń rzymska,
  • podwawelska,
  • podwawelska pieczona,
  • regionalna mielona,
  • salceson czarny,
  • serdelki bydgoskie,
  • serdelki drobiowe,
  • szynka gotowana w siatce,
  • szynka konserwowa 4LBS,
  • szynkowa W,
  • szynkówka,
  • śląska,
  • śląska ekstra,
  • toruńska regionalna,
  • wieprzowina II: chuda masow. kod 064-50,
  • wieprzowina II: chuda mas. kod 061-50,
  • zwyczajna,
  • zwyczajna ekstra,
  • żywiecka, (...)" Źródło: Decyzja nr 26 Powiatowy Lekarz w Świeciu.
violaaferauwaga
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)