Czarna lista 44 produktów mięsnych zakładu Viola
Świecie (woj. kujawsko-pomorskie). Inspekcja weterynaryjna i sanitarna szukają od wczoraj 44 produktów z Zakładów Mięsnych Viola, które zawierają tzw. wysort handlowy, czyli zwroty ze sklepów i hurtowni - donosi "Uwaga!" TVN. Poniżej lista kiełbas, szynek i parówek, które zostaną zabezpieczone.
13.03.2013 | aktual.: 14.03.2013 07:12
We wtorek pełniący obowiązki powiatowego lekarza weterynarii w Świeciu Zygmunt Gadomski podtrzymał decyzję o zawieszeniu produkcji w zakładach mięsnych Viola. Wydał również decyzję o zakazie wprowadzania do obrotu produktów, do których według dokumentacji, w której posiadaniu jest weterynaria, użyto tzw. wysortu handlowego, czyli zwrotów ze sklepów i hurtowni. Są to 44 produkty wyszczególnione z nazw; m. in. kabanosy, kiełbasa krakowska parzona, mortadela drobiową czy parówki drobiowe.
Wprowadzono również nakaz wycofywania z obrotu tych produktów. Odpowiednie pismo trafiło już do Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Bydgoszczy.
Produkty mają być wycofane, gdyż lekarze weterynarii mają dowody na to, że wysort w tym handlowy mógł być dodawany do właśnie czterdziestu czterech produktów.
- Produkty zostały wyznaczone na podstawie zabezpieczonej przez weterynarię w zakładach mięsnych Viola dokumentacji. Jaki to był wysort - nie wiadomo. Ponieważ towar wyszedł już z zakładu, nie sposób dojść, co było w wysorcie czyli czy produkty nie były np. zapleśniałe bądź po terminie. W związku z tym cały wysort jest podejrzany. A towar, w którym się znalazł potencjalnie niebezpieczny – powiedziała reporterowi "Uwagi" Bogumiła Mikołajczak, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Bydgoszczy.
44 produkty stanowiły około jednej czwartej oferty zakładów mięsnych Viola. Jeszcze w środę informacja o 44 podejrzanych produktach trafić ma do systemu RASFF.
„(...) Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu:
(...)2. Zakazuje wprowadzania do obrotu niżej wymienionych produktów:
- bobaski
- kabanos bukowiaka,
- kiełbasa dla chłopa,
- kiełbasa dworska,
- kiełbasa lwowska,
- kiełbaska na kij,
- kiełbasa piwna,
- kiełbasa słoikowa,
- kiełbasa zwykła,
- konserwa w galarecie,
- koszyczkowa,
- krakowska parzona,
- mielonka konserwowa,
- mortadela drobiowa,
- mortadela luksusowa,
- paluszki wieprzowe,
- parówki cienkie ekstra,
- parówki drobiowe,
- parówki firmowe,
- parówki turystyczne,
- parówkowa marynarska,
- pasta boczkowa,
- pasztetowa wędzona,
- pasztetowa wiejska,
- pieczeń kanapkowa,
- pieczeń rzymska,
- podwawelska,
- podwawelska pieczona,
- regionalna mielona,
- salceson czarny,
- serdelki bydgoskie,
- serdelki drobiowe,
- szynka gotowana w siatce,
- szynka konserwowa 4LBS,
- szynkowa W,
- szynkówka,
- śląska,
- śląska ekstra,
- toruńska regionalna,
- wieprzowina II: chuda masow. kod 064-50,
- wieprzowina II: chuda mas. kod 061-50,
- zwyczajna,
- zwyczajna ekstra,
- żywiecka, (...)" Źródło: Decyzja nr 26 Powiatowy Lekarz w Świeciu.