Do czego NAPRAWDĘ służy szuflada pod piekarnikiem?
Kojarzycie metalową szufladę pod piekarnikiem w wolnostojącej kuchence? Większość ludzi przechowuje tam naczynia i przybory kuchenne. O jej prawdziwej funkcji nie każdy musi jednak wiedzieć.
12.10.2019 | aktual.: 19.01.2022 09:48
Ruszamy z nowym cyklem pokazywania przedmiotów codziennego użytku, których ukryte zastosowania mało kto zna. Na pierwszy ogień - temat kuchenny.
Szuflada pod kuchenką - po co?
Wiem, że nie tylko w moim rodzinnym domu w metalowej szufladzie trzymało się głównie patelnie, formy do ciast i garnki, dlatego nawet do głowy by mi nie przyszło, że przeznaczenie tego miejsca jest zupełnie inne.
Szuflada pod piekarnikiem służy bowiem tak naprawdę do przechowywania w niej ciepłego jedzenia, aby nie wystygło
Niektórzy zapytają – a nie można po prostu zostawić takiego dania w piekarniku? Teoretycznie można, ale różnica jest taka, że w piekarniku potrawa wyschnie, a szuflada trzyma ciepło i wilgotność. Poza tym ma to zastosowanie także wtedy, gdy chcemy upiec dwa posiłki jeden po drugim tak, aby oba nie wystygły.
Uwaga! Niektórzy trzymają w tym miejscu drewniane deski do krojenia czy też papierowe instrukcje obsługi czy karty gwarancyjne. Radzę nie wkładać tam tego typu przedmiotów z uwagi na to, że są łatwopalne, a w szufladzie potrafi panować wysoka temperatura.
To jak, czyścicie swoje szuflady podkuchenne z gratów i spróbujecie tam trzymać jedzenie?
Znacie inne nieznane zastosowania otaczających nas przedmiotów? Dajcie znać na dziejesie.wp.pl