Drożyzna nie odpuszcza. Ceny warzyw wysoko w górę

W ciągu roku ceny warzyw i owoców skoczyły o 18,2 proc. Najbardziej podrożała kapusta czerwona, ziemniaki irga oraz buraki ćwikłowe. Brakuje natomiast krajowej rzodkiewki, w zamian rośnie jej import z Włoch. Bardzo drogie są cukinia i bakłażany z Hiszpanii.

Najbardziej podrożały warzywa w stosunku do grudnia 2020 roku
Najbardziej podrożały warzywa w stosunku do grudnia 2020 roku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©konik60 - stock.adobe.com
oprac. KRWL

17.12.2021 10:03

Z analizy koszyka zakupowego wynika, że w ciągu roku ceny warzyw i owoców skoczyły o 18,2 proc. Najbardziej podrożała kapusta czerwona, ziemniaki irga oraz buraki ćwikłowe.

Analityk Maciej Kmera powiedział PAP, że widać już pierwsze symptomy nadchodzącego świątecznego handlu. Rośnie zainteresowanie handlowców zakupami, ale na razie kupowane są "produkty, które mogą trochę poleżeć, jak kapusta kiszona, cytrusy, warzywa korzeniowe m.in. buraki".

Wzrost cen warzyw

Kmera zauważa też, że oferta jest kapusty czerwonej, białej i buraków jest niewielka. Te produkty trzymane są w chłodniach, bo ich właściciele liczą na dalszą zwyżkę cen. Buraki ćwikłowe i czerwona kapusta są produktami, które podrożały najwięcej. Przed rokiem, w grudniu, kapusta czerwona kosztowała średnio 0,75 zł/kg, obecnie trzeba za nią zapłacić 1,9 zł/kg (o 153 proc.). Natomiast cena buraków ćwikłowych wzrosła z O,70 zł/kg do 1,5 zł/kg (o 98 proc.). Z kolei ziemniaki odmiany irga w tym czasie zdrożały z 0,67 zł/kg do 1,1 zł/kg, czyli o 120 proc.

W przypadku owoców krajowych, w grudniu sprzedawane są głównie jabłka i gruszki. Licząc rok do roku, niemal o połowę na rynku hurtowym potaniały jabłka, najwięcej te z odmiany Lobo.

- Stąd cały koszyk cenowy owoców krajowych obniżył się o ponad 17 proc. – powiedział Kmera.

W przypadku owoców importowanych cena koszyka wzrosła o 13,4 proc., a warzyw — o ponad 25 proc.

Najbardziej podrożały granaty (52 proc.) i gruszki (35 proc.), a potaniały grapefruity (o 12 proc.). Z warzyw — najbardziej podrożała cukinia (136 proc.) ziemianki (o 138 proc.) i kalafiory (59 proc.).

Kmera analizując ceny na rynku warzyw Bronisze, podkreśla, że zauważalny jest dalszy wzrost cen na buraki ćwikłowe nawet do 2 zł/kg (odmiany walcowate). Brakuje natomiast krajowej rzodkiewki, w zamian rośnie jej import z Włoch. Bardzo drogie są cukinia i bakłażany z Hiszpanii – powód, to brak konkurencji ze strony Turcji w tych asortymentach. Obecnie cukinia w hurcie kosztuje średnio 13 zł/kg, a bakłażan - 11 zł/kg.

Źródło artykułu:PAP
cenydrożyznabronisze
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (6)