Eksport cukru wzrósł o 4% wolumenowo, spadł o 21% wartościowo w okresie X‑I

Warszawa, 16.04.2015 (ISBnews) - Eksport polskiego cukru wzrósł do 150 tys. ton w okresie październik 2014 r. do stycznia 2015 r. i był o 4% większy niż rok wcześniej, podała Agencja Rynku Rolnego (ARR), powołując się na wstępne dane Ministerstwa Finansów. W ujęciu wartościowym jednak spadł o 21% do 63 mln euro.

16.04.2015 | aktual.: 16.04.2015 12:53

"Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów, od początku roku gospodarczego 2014/2015 (tj. od października 2014 r. do stycznia 2015 r.) eksport cukru ukształtował się na poziomie 150 tys. ton i był o 4% większy niż w porównywalnym okresie poprzedniego roku gospodarczego. Wartość eksportu uległa jednak obniżeniu o 21% do 63 mln euro. Średnia cena eksportowa cukru w styczniu br. wyniosła 437 euro/t i była o 29 euro/t wyższa niż w poprzednim miesiącu, ale o 72 euro/t niższa niż przed rokiem" - czytamy w raporcie.

Głównymi kierunkami eksportu cukru w analizowanym okresie były Niemcy (27 tys. ton), Izrael (18 tys. ton), Węgry (16 tys. ton) oraz Kazachstan (15 tys. ton).

"Import cukru w roku gospodarczym 2014/2015, podobnie jak przed rokiem, kształtuje się na niskim poziomie, co wynika z dużej podaży rynkowej oraz niskich cen zbytu w kraju. W okresie od października 2014 r. do stycznia 2015 r. do Polski zaimportowano 42 tys. ton cukru (o wartości 22 mln euro) wobec 46 tys. ton w analogicznym okresie poprzedniego roku gospodarczego" - czytamy w raporcie.

W okresie czterech pierwszych miesięcy bieżącego roku gospodarczego cukier importowano do Polski przede wszystkim z Niemiec (17 tys. ton), Francji (9 tys. ton) oraz Danii (7 tys. ton).

W roku 2014/2015 (stan na koniec stycznia br.) saldo wymiany handlowej cukrem było dodatnie i wyniosło 108 tys. ton i 41 mln euro, podano także w materiale.

(ISBnews)

Źródło artykułu:ISBnews
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)