Europa bije się o kebaby. W tle nasze zdrowie

Komisja Europejska chce pozwolić na dodawanie do mięsa z kebabów fosforanów. Parlament Europejski może jednak zablokować tę propozycję. Ma wątpliwości dotyczące wpływu dodatku na zdrowie konsumentów.

Europa bije się o kebaby. W tle nasze zdrowie
Źródło zdjęć: © flickr.com | Basti Hirsch ッ

28.11.2017 | aktual.: 28.11.2017 19:47

We wtorek europosłowie z komisji zdrowia Parlementu EuropejskiegoE sprzeciwili się wnioskowi Komisji Europejskiej, która chce, by do mięsa na kebaby można było legalnie dodawać m.in. kwas fosforowy i polifosforany. Ich oznaczenie to E 338-452. W przemyśle spożywczym stosuje się je dla poprawienia smaku produktów, a także po to, by zatrzymać w nich wodę.

Sprawa dotyczy mięsa jagnięcego, baraniego, cielęcego, wołowego i drobiu.

Zobacz też: Ile kalorii ma alkohol?

Zdaniem przeciwników stosowania fosforanów mogą być one szkodliwe dla zdrowia i wywoływać choroby układu krążenia. Świadczą o tym przywoływane przez nich badania z 2012 r., które wskazują na potencjalny związek między dodatkami fosforanowymi do żywności a zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych

Tymczasem według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jest inaczej i nie można przypisać zwiększenia ryzyka zachorowań spożyciu fosforu. EFSA zapewniła jednak, że do końca przyszłego roku dokona ponownej oceny bezpieczeństwa stosowania fosforanowych dodatków do żywności.

Wtorkowa rezolucja komisji zdrowia została podjęta przy 32 głosach "za" i 22 "przeciw". Teraz piłeczka znalazła się po stronie Parlamentu Europejskiego, który zadecyduje, co dalej. Głosowanie ma się odbyć na sesji plenarnej w Strasburgu, którą zaplanowano na 11-14 grudnia. Jeśli PE poprze sprzeciw komisji zdrowia bezwzględną większością głosów (376), wniosek KE zostanie zablokowany.

kebabkomisja europejskaparlament europejski
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (32)