FAMMU/FAPA: Eksport drobiu wzrósł ilościowo i wartościowo o 19% w 2014 r.

Warszawa, 30.03.2015 (ISBnews) - Eksport żywca, mięsa, podrobów i przetworów drobiu wzrósł o 19% r/r do ok. 800 tys. ton w 2014 r., a jego wartość wyniosła 1,6 mld euro (wzrost także o 19%), podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane Ministerstwa Finansów i analizy własne.

30.03.2015 | aktual.: 30.03.2015 15:08

"W 2014 r. dodatnie saldo w polskim handlu zagranicznym żywcem, mięsem i przetworami drobiu przekroczyło 1,3 mld euro i było o 20% wyższe od wyników z 2013 r. Wolumen i wartość eksportu zwiększyły się w skali roku o 19% do ok. 800 tys. ton i ponad 1,6 mld euro. Dynamika wzrostu wywozu uległa przyśpieszeniu, rok wcześniej wyniosła 13%" - czytamy w raporcie.

Największy udział w sprzedaży na rynki zagraniczne miało mięso drobiowe (89%), jego wolumen wysyłek zwiększył się w ciągu roku o 21% do 708,8 tys. ton, a wartość wzrosła o 22% do 1.357,7 mln euro. FAMMU/ FAPA podkreśla też, że dobry rezultat uzyskano również w eksporcie przetworów z drobiu - wolumen wzrósł o 11% do 65,1 tys. ton, a wartość zwiększyła się o 14% do 175,9 mln euro.

"Wielkość polskiego importu całego sektora drobiu w 2014 r. wyniosła 135,2 tys. ton i była o 9% wyższa niż rok wcześniej, natomiast wartość zwiększyła się o 17% do 223,2 mln euro. W zakupach dominował żywiec drobiowy, rosnąc w ciągu roku o 24% pod względem wolumenu i 27% wartościowo" - czytamy dalej w materiale.

(ISBnews)

Źródło artykułu:ISBnews
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)