FAMMU/ FAPA: Eksport owoców spadł o 12% do 1,33 mln ton w 2014 r.
Warszawa, 07.04.2015 (ISBnews) - Łączny eksport polskich owoców spadł o 12% r/r do 1 333,7 tys. ton przy wartości 597,2 mln euro w 2014 r., podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane Ministerstwa Gospodarki. Jednocześnie odnotowano wzrost eksportu świeżych warzyw o 27 tys. ton do 740,8 tys. ton przy wartości 592,5 mln euro.
07.04.2015 | aktual.: 07.04.2015 14:53
"Co ciekawe, przy jednoczesnej redukcji zakupów ze strony Rosji zdecydowanej poprawie uległ eksport na Białoruś. Dla porównania, w roku 2014 do Rosji wysłaliśmy dokładnie 543,9 tys. ton owoców i warzyw wobec 940,9 tys. ton rok wcześniej, za to na Białoruś w minionym roku dostawy wzrosły do 435,5 tys. ton z 232,0 tys. ton w roku 2013" - czytamy w raporcie.
Eksport przetworów wyniósł nieco ponad 864,0 tys. ton dla przetworów owocowych (+4% r/r) i 841,4 tys. ton dla przetworów warzywnych (-8% r/r).
"W eksporcie owoców dominowały jak co roku jabłka, choć wysłaliśmy ich mniej - redukcja ze strony importu rosyjskiego - w sumie było ich 1062,0 tys. ton wobec 1230,5 tys. ton przed rokiem. Spośród warzyw najwięcej jak zawsze stanowił eksport pieczarek - niecałe 203,5 tys. ton, warzyw kapustnych - około 180,8 tys. ton i cebuli - ponad 124,7 tys." - napisano także.
Import owoców świeżych spadł o 35 tys. ton do 1 326,4 tys. ton w 2014 r., natomiast import owoców przetworzonych spadł o ok. 13 tys. ton do 351,8 tys. ton. Wzrósł import świeżych warzyw - o 10% do ponad 518,0 tys. ton oraz ich przetworów - o 12% do 327,0 tys. ton.
(ISBnews)