Trwa ładowanie...

Food trucki przy tatrzańskich szlakach. Świeże jedzenie bez konserwantów

Pierwszy mobilny punkt gastronomiczny zostanie w poniedziałek otwarty przy najpopularniejszym szlaku turystycznym w Tatrach - w drodze do Morskiego Oka. Tatrzański Park Narodowy stworzyły markę gastronomiczną, w której będą serwowane świeże, regionalne produkty.
Share
Food trucki przy tatrzańskich szlakach. Świeże jedzenie bez konserwantów
Źródło: Shutterstock.com, Fot: bogumil
d1qintx

Podobne punkty gastronomiczne wkrótce pojawią się przy kolejnych tatrzańskich szlakach.

- Stworzyliśmy nową markę gastronomiczną i stawiamy sobie za cel podniesienie standardu usług gastronomicznych na Podhalu oraz odejście od kulinarnej tandety. Chcemy promować zdrowe i świeże produkty, przygotowywane możliwie na bieżąco, nie zawierające ulepszaczy i konserwantów, dobrej jakości. Zależy nam na wsparciu lokalnych producentów serów czy wędlin - powiedział PAP dyrektor TPN Szymon Ziobrowski.

Pomysł na biznes: Food Truck. Zobacz wideo:

Żywność będzie przygotowywana i sprzedawana z mobilnych punktów, tak zwanych food trucków. Produkty mają być serwowane tylko w ekologicznych i jednolitych opakowaniach. W menu znalazła się m.in. kiełbasa z podhalańskiej jagnięciny, pieczone ziemniaki z bryndzą, oscypek z konfiturą z rabarbaru czy góralski moskol - placek ziemniaczany z wędzonym pstrągiem.

Pierwszy food truck stanie na Palenicy Białczańskiej, gdzie rozpoczyna się szlak do Morskiego Oka. To najpopularniejszy szlak w Tatrach, którym rocznie przemierza nawet milion turystów, czyli jedna trzecia wszystkich odwiedzających polskie Tatry.

d1qintx

Podziel się opinią

Share
d1qintx
d1qintx