Tłusty Czwartek. Pączka za 22 zł zrobisz sam. Gessler podała przepis
Lara Gessler, współwłaścicielka cukierni 'Słodki Słony', zdradziła tajniki przygotowania kultowych pączków. W rozmowie z dziendobry.tvn.pl podkreśliła, że kluczem do sukcesu jest jakość składników i tradycyjna receptura bez polepszaczy.
Cukiernia 'Słodki Słony', prowadzona przez Larę i Magdę Gessler, słynie z wyjątkowych pączków, które przyciągają tłumy smakoszy. Jak podaje serwis dziendobry.tvn.pl, sekret tkwi w najwyższej jakości składnikach, takich jak jajka, cukier i smalec, oraz w naturalnym nadzieniu przygotowywanym na miejscu.
Lara Gessler podkreśla, że receptura pączków to efekt rodzinnych tradycji cukierniczych. Jej ojciec i dziadek byli cukiernikami, co wpłynęło na rozwój unikalnej receptury. W ofercie cukierni znajdują się klasyczne pączki z konfiturą różaną oraz nowości, takie jak pączki z konfiturą malinową.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Arabowie już zmienili Zakopane. Prowadzi biznes specjalnie pod nich
Skład pączków wg. Laury Gessler
W skład przepisu wchodzi 2 kg mąki szymanowskiej, 300 g cukru, 30 sztuk jajek, 500 g masła, 500 ml mleka, 2 opakowania cukru waniliowego, pół łyżeczki soli, 100 h świeżych drożdży, konfitura z płatków róż, 2,5 kg smalcu, 500 g lukru i 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
Ceny pączków w 'Słodkim Słonym' są wyższe niż w dyskontach, co Lara Gessler tłumaczy różnicą w jakości. Jak zaznacza restauratorka, konsumenci często nie zdają sobie sprawy z wartości, jaką niesie za sobą użycie najlepszych składników.
Ceny pączków w sklepach
W tym roku tłusty czwartek, czyli ostatni czwartek przed wielkim postem, będziemy obchodzić później niż w 2024 r. Święto miłośników słodkości wypada 27 lutego.
W cukierni Słodki Słony w ubiegłym roku jeden pączek kosztował 22 zł, czyli o 4 zł więcej niż w 2023 r.
Bogatą i bardziej korzystną cenową ofertę przygotowały wówczas także sieci handlowe. Biedronka oferowała promocję 5+1, a Lidl sprzedawał jedną sztukę za 89 gr przy zakupie sześciu.
Z ubiegłorocznych szacunków HREIT wynikało jednak, że zakup dobrej jakości pączka przygotowanego według tradycyjnej receptury - smażonego na smalcu i wypełnionego różaną konfiturą, to wydatek rzędu trochę ponad 5 zł za sztukę. To o 8 proc. więcej niż rok wcześniej, ale też o ponad połowę więcej niż na początku dekady.