Ceny u celebrytki wgniatają w ziemię. Oto ile kosztuje... jeden pączek
Ceny pączków u Magdy Gessler wgniatają. Można powiedzieć, że to nic zaskakującego, że za przysmaki celebrytki płacimy stosunkowo więcej, ale ceny wciąż robią wrażenie. Oto ile w tym roku musimy zapłacić ze słodkości na Tłusty Czwartek.
Tłusty Czwartek już za niecały miesiąc. W 2024 roku wypada on 8 lutego. Dziennikarze "Faktu" postanowili już rozeznać się w cenowej sytuacji na rynku. Po trzech latach cenowego rollercoastera ceny słodkości nadal potrafią zaskoczyć.
Pączki Magdy Gessler kosztują swoje
Szczególnie zaskakująca jest cena pączków w cukierni Słodki Słony, która należy do córki znanej restauratorki Magdy Gessler. Za jeden pączek trzeba tam zapłacić aż 22 złote. Jak na razie, to najdroższe pączki, jakie udało nam się znaleźć, przemierzając cukiernie w różnych zakątkach Polski. Co ciekawe, w ciągu ostatniego roku cena pączka od Gessler wzrosła o 22 procent. W zeszłym roku za jeden pączek trzeba było zapłacić 18 złotych – czytamy w "Fakcie".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nadciąga rewolucja. "Będzie ubywało pracy dla ludzi, którzy coś wiedzą" - Piotr Voelkel - Cz.2
Jak zauważają dziennikarze, w przeliczeniu na minimalną pensję z końca ubiegłego roku, czyli 2709 zł netto, w 2023 r. można było kupić 150 pączków takich pączków. Teraz kiedy pensja minimalna na rękę wynosi 3222 złote, za tę kwotę można nabyć jedynie 146 sztuk.
Ponad 100 zł za faworki
W cukierni Słodki Słony za kilogram chrustów trzeba zapłacić 105 złotych. Jednak to nie jest rekord, bo we Wrocławiu udało się znaleźć "Faktowi" cukiernię, gdzie za kilogram faworków trzeba zapłacić aż 128 złotych.
Oczywiście podane wyżej przykłady, to sytuacja ekstremalna. Różnego rodzaju wypieki rzemieślnicze, zawsze były droższe od tych, które można kupić w marketach i sklepach osiedlowych. W 2023 roku dyskonty zachęcały cenami najprostszych pączków w okolicach złotówki, to w piekarniach nie powinny dziwić po 4-5 zł, a tych z cukierni rzemieślniczych po ponad 10 zł za sztukę. A ceny u Magdy Gessler nie powinny szokować, bo w przypadku lokali celebrytki wysokie ceny można traktować za jedną z cech stałych produktów.
Przypomnijmy, że w okresie świątecznym media rozpisywały się o cenach produktów Gesslerowej. Na stronie internetowej "U Fukiera", czyli warszawskiej restauracji Magdy Gessler możemy w specjalnej zakładce "delikatesy" można było kupić różne potrawy m.in. na święta Bożego Narodzenia.
W restauracji Magdy Gessler za pięć sztuk pierogów z kapustą i prawdziwkami trzeba było wyłożyć 51 zł. Za barszcz czerwony, najlepiej z uszkami. Za 900 ml zupy zapłacimy 65 zł, natomiast za 10 sztuk uszek z borowikami - 70 zł.